Kultura

17.01.2021
951

SAULAČIĆ LOMPAR: ČASOPIS BOKA KOTORSKA PODSJETNIK O BOGATOJ ISTORIJI I KULTURI OVOG PODRUČJA

Krajem prošle godine iz štampe je izašao prvi broj časopisa „Boka Kotorska“.

Kako su za emisiju “Nedjeljni razgovor” Radio Kotora kazali glavna urednica časopisa Martina Saulačić Lompar i član uredništva Andro Saulačić, u ovom broju su obrađene teme o kulturi, običajima, istoriji, legendama i ličnostima koje žive u našem gradu.

“List je posvećen svim ljubiteljima i baštinicima našeg kulturnog nasljeđa. Želimo i da se mlade generacije pouče o bogatoj istoriji Boke, na koju trebamo biti ponosni, stalno je prepričavati i nedozvoliti da ode u zaborav, jer narod koji ne poštuje i ne čuva svoju tradiciju i kulturu, gubi svoj identitet”, kazala je Saulačić Lompar.

“Posebnu pažnju, vjerujem, čitaocima će privući tekst o quintani srednjovjekovnoj viteškoj igri  koja se odigravala u Kotoru. Odvijala se na ravnici preko rijeke, vjerovatno na prostoru današnje Osnovne škole Njegoš, malog stadiona i parkinga na Benovu. Po opisima i nazivu igara, uočljiv je jasan uticaj Venecije. Quintana je zapravo pokretni kip od drveta, koji je u doba poštovanja idola bio posvećen bogu Bahu. Igra se održavala prve nedjelje u avgustu. Konjanik u trku sa drvenim kopljem morao je pogoditi Saracena u štit, odnosno metu. Svaki od konjanika imao je tri pokušaja i onaj koji bi imao najkraće vrijeme po jednom pokušaju gađanja mete kopljem i pogodio najbliže centru mete bio je pobjednik u ovoj igri”, pojašanjava Saulačić.

Kako navodi, tradicija održavanja viteške igre u našem gradu trebala bi se obnoviti.

“Mogućnost za to postoji i svakako bi predstavljala dodatnu turističku vrijednost Kotora. Mogla bi se uvrstiti u program tradicionalnog, ljetnjeg kotorskog karnevala, uz pomoć lokalne turističke organizacije i Opštine Kotor”, smatra Saulačić.

U časopisu se, osim pomenutog, nalaze tekstovi o filateliji, staroj župnoj crkvi na Prčanju, zvonu Ivana Rabljanina na crkvi Svete Klare, klapi „Karampana“ koja je prošle godine obilježila 40 godina postojanja i rada.

Podsjetimo, izdavač časopisa je Centar za evropske jezike „Lingua“ Kotor, a časopis je štampan uz finansijsku podršku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Podijeli na: