Kultura

04.03.2020
157

ROMAN PAS I KONTRABAS, AUTORA SAŠE ILIĆA, PROMOVISAN U KOTORU

Promocija romana “Pas i kontrabas”, autora Saše Ilića dobitnika NIN-ove nagrade za 2019. godinu održana je sinoć u multimedijalnoj sali u organizaciji Javne ustanove Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor/Gradska biblioteka i čitaonica.

Ispred organizatora prisutne je pozdravila rukovoditeljka Gradaske bibikoteke i čitaonice Marija Starčević, dok je sa autorom razgovarao književnik Andrej Nikolaidis.

,,NIN-ova nagrad uprkos svemu što se zbivalo na prostoru nekada zajedničke zemlje kao i zajedničke književnosti,  bez obzira na sve nagrade koje su u međuvremenu nastale, a koje pokrivaju taj post-jugoslovenski prostor, s tim što je ova nagrada fokusirana striktno na srpsku književnost,  i dalje ima posebnu vrijednost. Kada kažete da je neki roman dobio NIN-ovu nagradu čini mi se i dalje znači više nego da je dobitnik bilo koje od ostalih nagrada sa ovih prostora, jer je tradicija čudo, a stvarnost i sadašnjost imaju obavezu da ne ponište ono što je tradicija postavila”, kazao je Nikolaidis.

On je dalje dodao da je rad Saše Ilića u književnom podlistku ,,Beton” bitan za razvoj čitave jedne generacije post-jugosloveneske književnosti.

,,Taj kultur-tregersko kritičarski, teoretičarski segment njegovog rada ozbiljno prijetio da zasjeni njegovu prozu ma koliko ona bila izvrsna. Razlog zašto mi je drago da je on dobitnik ove nagrade je činjenica da su odnosi moći na književnoj sceni takvi da Saši i piscima poput njega daju minimalne šanse da dobiju NIN-ovu nagradu”, naglašava Nikoladis.

Autor romana ,,Pas i kontrabas” Saša Ilić ističe da mu je čast ima priliku da ovaj roman predstavi publici u Boki Kotorskoj.

,, Pisao sam o ratnoj traumi i njenom tretmanu danas u post-jugoslovenskim društvima. Početkom 90-ih godina sam bio u Jugoslovenskoj ratnoj mornarici i dio moje biografije je upravo uronjen u ovu knjigu. Nakon 30 godina vratio sam se u Boku Kotorsku, drago mi je što sam tu jer se tih slika nisam oslobodio ni nakon tri decenije”, ističe Ilić.

Dalje dodaje da pisati znači doživjeti neku knjigu u određenom periodu, te da mu je potrebno oko pet godina kako bi napisao kvalitetnu knjigu.

,,Roman Pas i kontrabas govori o džez muzičaru, kontrabasisti Filipu Isakoviću koji 2016.godine biva hospitalizovan u Kovinskoj psihijatriji, nakon traumatičnih događaja. On je učesnik i rata 90-ih godina i imao je džez kvartret koji se u međuvremenu raspao, nakon čega on doživljava nervni slom. Tu postoji odjeljenje za rad sa veteranima, a ja sam se tu bavio kako sistem preko svojih institucija radi sa ratnom traumom danas”, pojašnjava Ilić.

Podsjetimo, Saša Ilić (rođen 1972. u Jagodini) diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavio je tri knjige priča (Predosećanje građanskog rata, 2000; Dušanovac. Pošta, 2015; Lov na ježeve, 2015) i tri romana (Berlinsko okno, 2005; Pad Kolumbije, 2010; Pas i kontrabas 2019). Bio je jedan od pokretača i urednik književnog podlistka Beton u dnevnom listu Danas od osnivanja 2006. do oktobra 2013. U decembru iste godine osnovao je sa Alidom Bremer list Beton International, koji periodično izlazi na njemačkom jeziku kao podlistak Tageszeitunga i Frankfurtera Rundschaua. Jedan je od urednika Međunarodnog književnog festivala POLIP u Prištini. Njegova proza dostupna je u prevodu na albanski, francuski, makedonski i njemački jezik. Dobitnik je NIN-ove nagrade za 2019. za roman Pas i kontrabas.

Andrej Nikolaidis (rođen 1974. godine u Sarajevu) jeste crnogorski i bosanskohercegovački književnik, jedan od najuglednijih autora srednje generacije. Objavio je prozne knjige Ogledi o ravnodušnosti (1995), Zašto Mira Furlan (1997), Katedrala u Sijetlu (1999), romane Oni! (2001), Mimesis (2003), Sin (2006), Dolazak (2009), Devet (2014), Mađarska rečenica (2016), kao i knjige novinskih tekstova Balkanska rapsodija (2007) i Sunčani dan na La Plaza De La Constitucion (2009). Djela su mu prevedena na 14 evropskih jezika u preko 30 izdanja. Nikolaidis je u 2011. godini dobio nagradu Evropske unije Literaturpreis der Europäischen Union. Za roman Mađarska rečenica dobio je u 2017. godini u Tuzli nagradu Meša Selimović.

 

Podijeli na: