Kultura

19.11.2020
754

RADONJIĆ: KORACI MLADIH U SLAVU VRIJEDNOSTI NACIONALNOG I UMJETNIČKOG DOBRA

Članovi Folklornog ansambla „Nikola Đurković“ Kotor: Andrea Ljubatović, Vasilije Milošević, Anastasija Sredojević i asistentkinja ansambla Bojana Radonjić, za Radio Kotor ocjenjuju da je iz više razloga folklor dobar izbor za mlade.
Gostujući u emisiji „Radio škola“ kažu da se tokom dugogodišnjeg rada u ansamblu mladima pruža prilika da se druže, pravilno razvijaju, putuju i uživaju u plesu.
Ansambl trenutno broji 175 članova. “Imamo tri škole, u Kotoru, Risnu i Radovićima. Tri su uzrasne grupe dječjih ansambala, uz izvođački i onaj za rekreativce”, pojašnjava asistentkinja ansambla Bojana Radonjić.
Ona napominje da među djevojčicama i djevojkama ne opada interesovanje za folklor, dok je kod dječaka i mladića situacija drugačija.
“Provode više vremena uz mobilne telefone, tablete i igrice, imaju razne vannastavne aktivnosti, ali imamo nekoliko njih koji su zaista strastveni ljubitelji igre”, priča nam Radonjić i dodaje da su od septembra počeli sa redovnim radom u sali. ”Pridržavamo se svih mjera NKT-a, a kod nas Đurkovića je motivacija posebno zastupljena. Najprije zahvaljujući požrtvovanom trudu i radu našeg umjetničkog rukovodioca i koreografa, profesora Predraga Šušuća. Mlađa djeca kod nas uče brojalice, dječje igre i plesove primjerene njihovom uzrastu i vokalnim sposobnostima i jedva čekaju da prisustvuju probama, a prilikom javnog nastupa mladi se osjećaju zadovoljno i ponosno”, ističe Radonjić.
Podsjetimo, ansambl je punopravni i aktivni član Udruženja folklornih ansambala Crne Gore UFA CG, kao i Nacionalne sekcije Svjetske organizacije folklornih festivala i narodne umjetnosti-CIOFF.
 

Podijeli na: