Kultura

03.04.2021
386

RAŠOVIĆ ZA RADIO ŠKOLU: FILTRIRATI SADRŽAJE NA INTERNETU, ANIMIRANI FILMOVI JAPANSKOG STUDIJA GIBLI ZA PREPORUKU DJECI I MLADIMA

Kotorski festival pozorišta za djecu nedavno je započeo programske aktivnosti koje najavljuju 29.-to izdanje festivala.

KFPD organizuje školu filma “Beštijice”, koja je sa radom počela 20. marta i trajaće četiri mjeseca.

Kako je za današnje izdanje emisije “Radio škola” kazao edukator i voditelj škole, filmski reditelj Andrija Rašović iz Herceg Novog, tokom trajanja škole, polaznici će se upoznati sa znanjima koje svako ko želi da se bavi filmom treba da zna: počecima filma, osnovama filmskog scenarija i režije.

On je podsjetio da će stečena znanja polaznici imati priliku da stave na probu kroz praktične vježbe, a završna proba biće snimanje kratkih filmova koji će biti predstavljeni u okviru 29. Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

“Radionica je namijenjena srednjoškolcima iz Kotora, a održavaće se u prostorijama Omladinskog kluba Kotor. Prijave se mogu slati putem sajta www.kotorskifestival.me, sve dodatne informacije možete dobiti na broju telefona 067 082 030”, napominje Rašović.

U pandemijskoj godini, tokom trajanja izolacije, mnogo toga je dostupno djeci i mladima kraj malih ekrana, na mobilnim telefonima i laptopovima. Najčešće su na društvenim mrežama, gledaju filmove i serije.

“Putem različitih algoritama na aplikacijama koje koriste, djeci dolaze svjetski i lokalno popularni sadržaji. Kako smo u ovom pandemijskom dobu usmjereni upravo na online svijet, tako su nam ionako siromašne posjete kvalitetnim predstavama i filmovima u bioskopima, značajno smanjene. Djeca su usmjerena na mnogo sadržaja koji im bez ikakvog filtera dolaze na ekrane telefona i kompjutera. Problem koji je aktuelan ne samo kod nas, nego i na globalnom nivou jeste upravo filtriranje tih dostupnih sadržaja. Rješenje ovog problema, čini mi se, nije u njihovom procesuiranju, jer je to preobiman zadatak za mlade kojim su se roditelji trebalo baviti dosta ranije”, mišljenja je Rašović.

Ono što smatra pogodnim rješenjem, ne samo za trenutnu pandemijsku konzumaciju sadržaja na internetu od strane djece i mladih, nego i uopšte, jeste aktivan rad sa njima u srednjim i osnovnim školama, kroz direktni angažman pedagoga i širi angažman kulturnih institucija.

“Svakako je važno da kulturni i obrazovni centri prate tehnološke trendove i uključe se u takav angažman. Ukratko, ne možemo uticati na filtere, već na djecu, razgovarati sa njima o onome šta gledaju, uvidjeti njihova interesovanja i okupacije i naučiti ih da kritički gledaju na sadržaje koji dolaze do njih. Takođe, treba ih ohrabriti da iskoriste prednosti interneta, da istražuju i proširuju polje svojih interesovanja, ali prošmišljeno i sa mjerom”, poručio je Rašović.

Njegove preporuke djeci, ali i odraslima su animirani filmovi japanskog studija Gibli: Spirited Away, My Neighbor Totoro, Princess Mononoke ili bilo koje iz njihovog opusa.

Podijeli na: