Kultura

31.01.2020
172

PRVA RADIONICA ZA KONZERVACIJU PAPIRA U BOKI BIĆE OTVORENA POČETKOM JUNA OVE GODINE

Prva radionica za konzervaciju papira u Boki, koja će raditi u okviru Opštinske javne ustanove “Muzeji”, biće otvorena početkom juna ove godine.

Kako je za Radio Kotor kazala direktorka OJU “Muzeji” Slađana Mijanović, ova ustanova sadrži obimnu papirnu građu i to: arhivski fond Opštine Perast, porodični arhiv Visković, fond osnovne škole Perast i biblioteke porodica: Visković, Balović, Krklec i Milošević.

Projekat je trenutno u fazi izrade, a odabrana projektantska firma je “Europrojekt” doo iz Podgorice.

“Imajući u vidu da u našem gradu postoje značajni crkveni arhivi, biblioteke i razne privatne zbirke sa papirnom građom, knjigama, dokumentima, umjetninama na papiru, akvarelima, litografijama, planirano otvaranje prve konzervatorsko-restauratorske radionice za papir u Boki Kotorskoj, čije se prostorije nalaze iza katedrale Svetog Tripuna, je od javnog interesa. Radionica će biti zadužena za zaštitu papirne građe, preventivnu konzervaciju i konzervatorsko-restauratorske zahvate, ali će i upotpuniti djelatnost otvaranjem mogućnosti za konzervaciju kamena, drveta i tekstila”, pojasnila je Mijanović.

Voditeljka radionice biće licencirana konzervatorka-restauratorka mr Maja Uskoković, koja je magistarske studije restauracije završila na Sveučilištu u Dubrovniku. Radila je na više projekata odobrenih od strane Ministarstva kulture kao i na predmetima iz fonda Muzeja grada Perasta.

Podijeli na: