Kultura

08.10.2021
57

PREDSTAVOM SINFONIJA U F-DURU, ILITI MALA LEKCIJA ŠUNDA, ZAVRŠEN PROGRAM OBILJEŽAVANJA DJEČIJE NEDJELJE

U oganizaciji JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor ove sedmice upriličen program povodom obilježavanja Dječije nedjelje, koji je završen danas predstavom „Simfonija u f-duru, iliti mala lekcija protiv šunda“ .

Pomenutu predstavu za učenike drugog i trećeg razreda OŠ “Njegoš” izveo je glumac Cvetin Aničić, u velikoj sali Kulturnog centra.

On je za Radio Kotor kazao da je riječ o predstavi koja je prije četiri godine osvojila prvo mjesto, na Festivalu monodrame za djecu koji organizuju “Zmajeve dečije igre Novi Sad” na rođendan Jove Jovanovića Zmaja.

,,Predstava je prilagođena djeci, a tema je ozbiljna- borba protiv šund muzike. Predstavlja borbu za muziku koja je možda nepravedno zapostavljena - klasična muzika, koja nas opušta. Generacije koje dolaze su uskraćene po tom pitanju, mnogi čuveni svjetski kompozitori iz renesanse i baroka su nepravedno zapostavljeni u udžbenicima. Ova predstava je svojevrsni bunt protiv zapostavljanja klasične muzike. Moj lik je Scarlatti koji bježi iz Napulja i dolazi u mjestu gdje se igra predstava, tu se bori protiv komšije koji proizvodi šund muziku i sa tom muzikom stvara agresiju”- zaključio je Aničić.

 

Podijeli na: