Kultura

17.06.2022
218

OTVORENA IZLOŽBA ISKUŠAVANJE PROVIDNOŠĆU

Izložba skulptura “Iskušavanje providnošću”, čija je autorka konceptualna umjetnica Elena Atrashkevich Zlatković iz Bjelorusije  otvorena je sinoć u Gradskoj galeriji.

Izložbu je otvorio galerista Milenko Premović, koji je kazao da je polazna tačka stvaralačkog istraživanja ove umjetnice, fenomen providnosti.

,,Ono što prvo primjećujemo je višeznačnost pojma providnost, koji je ujedno i glavna osobina materijala pomoću kojeg se umjetnica izražava- stakla. Iz pozicije onoga koji vidi pozadinu stvari, igrom riječi ili jezičkom dilemom, iskušavanje u nazivu ove izložbe vodi na drugi mogući smisao. U riječniku, do skoro jedinstvenog jezičkog standarda, riječ providnost je jedna od rijetkih pojmova različitog značenja. Providnost u srpskom jeziku znači prozirnost, u hrvatskom ima značenje božijeg promisla, a oba značenja sudbinski vezana u svojoj osnovi, daju puni smisao ovoj izložbi”- kazao je Premović.

Prisutne je pozdravila i autorka izložbe, ističući da joj je posebno zadovoljstvo što nakon deset godina pauze svoja umjetnička djela izlaže u Kotoru.

Podsjetimo, Elena Atrashkevich Zlatković rođenja je 1977. godine u Minsku, Bjelorusija. Diplomirala je 2002. godine na Državnoj akademiji umjetnosti, odsjek primijenjene umjetnosti u Minsku, gdje je 2013. godine završila i master studije. Od 2007. do 2014. godine bila je profesor na istoj Akademiji – odsjek za dekorativnu i primjenjenu umjetnost.

Živi i radi na relaciji Beograd – Minsk.

Zainteresovani izložbu mogu pogledati do 01. jula.

 Tekst i foto Tamara Vuković

Podijeli na: