Kultura

12.09.2020
354

OPERSKE MINIJATURE NA LUŠTICI


Konceptualni program pod nazivom Opera (• ciklusa Operske minijature premijerno u naselju Luštica Bay)


 Ovog septembra po prvi put u produkciji Operosa Montenegro Opera Festivala biće predstavljen operski konceptualni program Opera (• (Opera korona). Ovaj program Operosa izvodi u saradnji sa dugogodišnjim partnerom - ekskluzivnim ljetovalištem Luštica Bay.

 Prema riječima reditelja Vladana Đurkovića, Opera (• (Opera korona) nastala je iz aktuelne situacije i iz istraživanja dvije ključne riječi: maska i distanca. "Pokušao sam da se sjetim umjetnika u čijem se opusu nalazi bilo kakva maska i distanca. I sjetih se... Bob Vilson, američki reditelj."

 Prema riječima Đurkovića, zajedno sa Filipom Glasom kompozitorom, Vilson je tvorac velikih muzičkih predstava koje su obilježile sam kraj XX vijeka i pomjerile umjetnički izraz u jednom novom smjeru.

 Đurković je pred soprane Milicu Lalošević i Natašu Jovović postavio izazov: KAKO DA PJEVAM SA MASKOM? Lako. Maska nije nužno fizička, već je stilizovana, takozvana šnimkerska maska, lice pokriveno bijelom bojom. U pozorištu to znači brisanje emocija, depersonifikacija i sklanjanje akcenta sa pokreta lica na pokret tijela. Šta se dešava sa tijelom? Ono je distancirano od svega oko sebe, od predmeta, od emocija, a glas i pokret postaju jedino sredstvo komunikacije.

 Opera (• u kontekst današnjice stavlja djela Mocarta, Hendla, Gunoa, Verdija, Bizea, a instrumentalnu podršku čini gudački ansambl Doclea koji broji za članove istaknute i mlade crnogorske gudače.

 U programu učestvuju:

 Milica Lalošević, sopran

Nataša Jovović, sopran

 

Doclea

Sonja Vojvodić, violina

Tamara Krivokapić, violina

Ilijana Blagojević-Zvicer, viola

Milan Ninković, violončelo

 

Vladan Đurković, režija i koncept

Petar Obradović, umjetnički menadžer ansambla Doclea

Ivan Plazačić, aranžmani za gudački kvartet

U okviru Operosa Montenegro Opera Festivala, Opera (• predstavlja prvi segment ciklusa Operske minijature. Ciklus se nastavlja u Herceg Novom, master klasom priznate umjetnice Marijane Mijanović i reditelja Patrika Lazića koji će kroz višednevni rad istraživati opersku umjetnost  i pokret u okolnostima današnjice.

Operosa Montenegro Opera Festival ima za cilj da podrži mlade operske umjetnike te promoviše razvoj regionalnih i lokalnih operskih mogućnosti.

Najavljeno premijerno izvođenje zakazano je za večeras u 20h | Luštica Bay | Amfiteatar

 Ulaz je slobodan. 

 

Podijeli na: