Kultura

24.11.2022
359

OJU MUZEJI: POČELI SMO DA PRIČAMO KOTORSKE PRIČICE O NASLJEĐU

„Kotorske pričice o nasljeđu“ – novo je izdanje Opštinske javne ustanove „Muzeji“ koje je danas promovisano u Crkvi Svetog Pavla. Nakon što je prisutne pozdravio potpredsjednik Opštine Nebojša Ševaljević, publici je predstavljena nova knjiga koja najmlađoj čitalačkoj publici treba da pruži saznanja o 12 značajnih ličnosti iz života Kotora koje su stvarale, proučavale i čuvale kulturno nasljeđe našeg grada.

U autorskom timu su Milka Kolundžić i Jelena Vukasović kao autorke teksta i Ana Rodić i Dušica Ivetić kao autorke ilustracija, dizajna i ukupnog likovnog ostvarenja knjige. „Kotorske pričice o nasljeđu još su jedno obraćanje najmlađoj publici, djeci, koja su u ovakvom društvu najranjivija. Njima poručujemo da grad čeka upravo njih i njihovo znanje, kao i da pločnik kojim hodaju obavezuje“ – rekla je direktorka ustanove i multimedijalna umjetnica Dušica Ivetić.

„Delikatno je i zabavno bilo pisati o ličnostima o kojima se malo zna, tu se moralo maštati, a o onima sa obiljem biografskih podataka, valjalo je birati samo znanja koja ih kandiduju u domenu stvaranja ili zaštite kulturnog nasljeđa. Fra Vita, Lovro Marinov Dobričević, Dimitrije Daskal, Jacinta Kunić Mijović, Tripo Kokolja, s jedne strane kao ljudi koji su dio izuzetnosti našeg nasljeđa, a sa druge oni koji su ga proučavali, opisivali, otkrivali, podržavali - Miloš Milošević, Vida Matjan, Jovica Martinović, Vesna Lipovac Radulović, Jasminka Grgurević, Zorica Čubrović, Nada Radović“ – rekla je Kolundžić.

Po riječima Jelene Vukasović, „Kotorske pričice o nasljeđu“ su „mahanje pred očima djece i mladih u Kotoru i Boki Kotorskoj kojom ih, kako je kazala, „Muzeji“ uče o kulturnom nasljeđu sa jedne strane, a sa druge propituju i za nasljeđe možda vezuju njihove buduće životne i obrazovne izbore“- rekla je Jelena Vukasović.

Direktorka „Muzeja“ je potom ljudima čija su profesionalna pregnuća predstavljena u knjizi ili članovima/ca njihovih porodica uručila skromne darove – po primjerak knjige i ilustraciju Ane Rodić.

Fragmente knjige čitao je glumac Goran Slavić. Podsjetimo, kotorski „Muzeji“ su tokom ove godine od Muzejskog društva Crne Gore proglašeni najboljim muzejom u Crnoj Gori, a nedavno nagrađeni i Novembarskom nagradom grada Kotora. 

(OJU Muzeji) 

Podijeli na: