Kultura

26.03.2021
249

ODRŽANO OPŠTINSKO TAKMIČENJE U RECITOVANJU

Opštinsko takmičenje u recitovanju koje već tradicionalno organizuje JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor / Gradska biblioteka i čitaonica povodom 21. marta, Međunarodnog dana poezije, ove godine, s obzirom na situaciju pandemije i u skladu sa mjerama za suzbijanje širenja virusa Covid-19, održalo se online na FB stranici i sajtu Gradske biblioteke i čitaonice i FB stranici i YouTube kanalu Kulturnog centra. Takmičenje se odvijalo za osnovne škole u dvije kategorije: I kategorija od 1. do 5. razreda, II kategorija od 6. do 9. razreda i za srednje škole III kategorija.

Žiri u sastavu: dramska umjetnica Tihana Ćulafić, predsjednica žirija, Jelena Đonović, bibliotekarka koja vodi program za djecu i mlade u Gradskoj biblioteci i čitaonici u Herceg Novom i rukovoditeljka Gradske biblioteke i čitaonice Kotor Marija Starčević ocjenjivali su da li je izbor pjesme primjeren uzrastu recitatora, dikciju i akcentuaciju, misaono-emotivni doživljaj pjesme, prirodnost, izražajnost i sugestivnost recitovanja i donijeli sljedeću odluku:

 I kategorija

 1.    mjesto: Jana Baštrica

            III razred Osnovne škole „Narodni heroj Savo Ilić“

           „Tata poljubi mamu“ – R. Joličić

2.    mjesto: Una Marija Kokot

            IV razred Osnovne škole „Veljko Drobnjaković“ Risan

           „Gde je Cica?“ – M. Danojlić

3.    mjesto dijele Katarina Kordić, I razred Osnovne škole „Veljko Drobnjaković“ Risan

           „Tri susreta“ – S. Lazić i Milka Mirković, II-2 Osnovne škole „Njegoš“, pjesma                   

           „Suncokrili“ – D. Radulović.

 

   II kategorija

 1.    mjesto: Anastasija Kovačević

VII-3 Osnovne škole „Njegoš“

„Pođi“ – S. Šabo

2.    mjesto dijele Matia Pasković, VII razred Osnovne škole „Ivo Visin“ Prčanj

„Plavi čuperak“ – M. Antić i Irina Bulajić, IX razred Osnovne škole „Narodni heroj Savo Ilić“, pjesma „Ti koja imaš nevinije ruke“ – V. Parun.

3.    mjesto dijele Nikolas Kataros, VI razred Osnovne škole „Narodni heroj Savo Ilić“, „Dajte djeci da vladaju“, autorska pjesma i Lara Popović, VII razred Osnovne škole „Nikola Đurković“ Radanovići, pjesma „Plavi čuperak“ – M. Antić.

           

  III kategorija

 1.    mjesto: Lana Vukašinović, 4-2 Gimnazije

„Svetlost, iznenada“ – B. Petrović

2.    mjesto dijele Kristina Kamenarović, 3-2 Gimnazije, „Drhtava pesma“ – M. Antić i Matija Janjić, IVa Srednje pomorske škole, „Dolap“ – M. Rakić

3.    mjesto dijele Katja Radovanović 3-1 Gimnazije, „Biti dobar učenik, nije toliko teško“ – autorska slem poezija i Luka Samardžić, II-3 Gimnazije, „Pesma za nas dvoje“ – M. Antić. 

Žiri pohvaljuje najmlađu učesnicu Katarinu Kordić za izražajnost i prirodnost, Nikolasa Katarosa i Katju Radovanović koji su učestvovali sa autorskom poezijom i ohrabruje da nastave sa pisanjem poezije, takođe Matiju Janjića za kreativnost i poznavanje audio-vizuelnih umjetnosti.

Najviše pregleda i sviđanja na društvenim mrežama ima Kristina Kamenarović!

Svi nagrađeni biće pojedinačno obaviješteni oko termina preuzimanja nagrade i diplome.

 Pobjednicima u svim kategorijama puno sreće na Državnom takmičenju! 

Podijeli na: