Kultura

24.12.2021
396

NOVOGODIŠNJIM KONCERTOM GRADSKE MUZIKE POČELA MANIFESTACIJA OD BOŽIĆA DO BOŽIĆA

Novogodišnjim koncertom Gradske muzike Kotor u Velikoj Sali Kulturnog centra “Nikola Đurković” Kotor počela je manifestacija  “Od Božića do Božića”.

Manifestaciju je otvorio predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić.

“Vjerujem i nadam se da je ovo posljednji put da imamo manifestaciju koja je uslovljena eppidemiologijom. Vjerujem i nadam se da ćemo naredne godine manifestaciju Od Božića do Božića, Novu godinu i sve ostalo proslavljati po starom normalnom, a ne po novom normalnom. S moje strane lično i strane Opštine Kotor zahvalnost Gradskoj muzici, Turističkoj organizaciji, NVU Karampana, svima onima koji su uzeli učešće da ove praznike ipak obilježimo na način na koji se trebaju obilježavati. Nije pitanje u tome da se ova manifestacija održi reda radi i da bi se neko malo proveselio, pitanje je slanja prošle godine u prošlost i dočekivanja nove, bolje, zdravije, sigurnije, srećnije. Pitanje je nadanja čovjeka, a znam da svako od nas, bez obzira na svoje trenutne poteškoće, ima nadu za dobru iduću godinu. To je ono što drži čovjeka, nada u bolje sjutra. Zato, zbog te nade, proglašavam manifestaciju Od Božića do Božića otvorenom" - poručio je Jokić.

Jovan Ristić, direktor TO Kotor kazao je da je Božićni koncert Gradske muzike jedan od koncerata koji se čeka cijele godine.

“Gradska muzika je jedno od ključnih i posebno prepoznatih udruženja u našem gradu. I za svojih skoro 180 godina postojanja kroz nju je prošlo hiljade muzičara kojima je to na kraju postala i profesija i životno opredjeljenje, a ima i onih koji su čisto svoju ljubav prema muzici prenosili na sve nas” – kaže Ristić.

On je poručio Kotoranima i Kotorankama da se pridržavaju svih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa i da se vakcinišu.

“Večerašnjim koncertom zadatak muzike u potpunosti je pokazan. Ona u nama izaziva najljepše osjećaje sreće, radosti i zadovoljstva. Ispunjava me radost kada vidim ovoliki broj mladih ljudi” – kazao je predsjednik Gradske muzike Kotor Vladimir Begović.

On podsjeća da Gradska muzika 20. maja naredne godine puni 180 godina.

“Nadam se da ćemo sljedeće godine u mnogo boljoj atmosferi, sa manje straha i bez maski proslaviti rođendan Gradske muzike.

Želim čestitati našoj prijateljskoj nevladinoj organizaciji, koja uvijek igra kako mi sviramo, Bokeljskoj mornarici upis na Listu nematerijalne baštine UNESCO” – poručuje Begović.

Zahvalio se kotorskim  Rotarijancima koji su obezbijedili vrijednu donaciju u iznosu od 3500 eura za kupovinu nove horne za Gradsku muziku Kotor.

Na početku koncerta Gradska muzika Kotor izvela je marš “Stari 1”, a uslijedili su još tri koje je Muzika izvodila dugi niz godina na svečanim nastupima: “Br. 4 , 10 i 16”. Nakon toga posjetioci su imali priliku da čuju poznatu kompoziciju “Jingle bells forever” u aranžmanu Roberta Smita .

Gradskom muzikom Kotor diriguje Dario Krivokapić.

Kotoranin Antun Kopitović, čuveni bokeljsko-argentinski kompozitor i dirigent, svom zavičaju Boki je posvetio 57 muzičkih djela i ostavio u zavještanje (amanet).

Orkestar Gradske muzike izveo je koračnicu “Dobrota”.

Uslijedile su kompozicije “Danzate valcer”, Antona Ambroša, koji je Gradska muzika Kotor izvodila i prije jednog vijeka, zatim popularne kompozicije “Volare”, Domenika Modunja i “May Way” u aranžmanu Marsela Petersa.

U izvođenju Gradske muzike u Velikoj sali Kulturnog centra posjetioci su imali priliku da čuju numeru “Pirati s Kariba”.

U pitanju je kompilacija popularnih pjesama iz istoimene Diznijeve filmske franšize. Kompozitor Klaus Badelt u aranžmanu za orkestar Teda Riketsa.

Uslijedile su evergrin kompozicije “Vino i gitare” i “Kud plovi ovaj brod”.

Aranžman za duvački orkestar uradio je Damir Marušić. Izvodi Sandra Pasković, klavirska pratnja profesorka Ljiljana Dončić i Gradska muzika Kotor.

Italijanski kompozitor Enio Morikone bio je jedan od nauticajnijih filmskih kompozitora druge polovine 20 vijeka. Komponovao je i uredio partiture za više od 500 filmskih i televizijskih produkcija . Sarađivao je sa rediteljima poput Trovatorea, de Palme i komponovao muziku za takozvane špageti vesterne Serđa Leonea: “Za šaku dolara”, “Za dolar više”, “Dobar loš zao”. Gradska muzika Kotor izvela je “Moment for Morikone”.

Nastupili su ženska klapa “Incanto” i Gradski hor “Nikola Đurković” kojim diriguje profesorka Dušica Ćetković, uz klavirsku pratnju profesorice Ljiljane Dončić.

Gradski hor Kultrunog centra “Nikola Đurković” obnovljen je 2018. godine na inicijativu uprave ove ustanove. Sa svojih 25 članova, hor je tokom prethodne tri godine aktivno učestvovao u gradskim kulturnim dešavanjima. Na repertoaru ansambla nalaze se popularne kompozicije domaćih i stranih autora, izvorne melodije iz Boke kao i višeglasne kompozicije klasične muzike.

Gradski hor izveo je poznate numere “Kad žena zavoli” Tonija Cetinskog  (Solisti Daliborka Batuta Pavićević i Petar Bukilica) i “Ća će mi Kopakabana” Olivera Dragojevića.

Ženska klapa “Incanto” redovan je gost koncerata Gradske muzike. Dobitnice su brojnih priznanja, a više puta su proglašene i za najbolju klapu u Crnoj Gori. Izvele su pjesme “U zemlju Latinsku” (muzika i aranžman Krešimir Magdić, tekst Jakša Fjamengo)  i “Karuzo”  (Luća Dale, u aranžmanu Olje Dešić).

Program je vodila Jelena Kljajević.

Manifestaciji su, pored predsjednika Opštine, prisustvovali: i potpredsjednici Opštine Kotor Siniša Kovačević i Nebojša Ševaljević, predsjednica SO Kotor Maja Mršulja, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Tatjana Kriještorac, predstavnice Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta: Dobrila Vlahović – koordinatorka za resor kulture i Dobrila Popović – samostalna savjetnica za muzičku djelatnost, predstavnica Muzičkog centra Crne Gore Marina Knežević, direktor Turističke organizacije Kotor Jovan Ristić, direktor Kulturnog centra Vladimir Bujišić, počasni član Gradske muzike Kotor Nikola Konjević i predsjednica Rotary kluba Kotor Sanja Otašević, zatim predstavnici Glazbeno prosvjetnog društva Tivat, Gradske muzike Budva, Gradske muzike Herceg Novi i Mjesne muzike Đenovići .

Organizator koncerta je Gradska muzika Kotor, suorganizatori su Turistička organizacija opštine Kotor i NVU “Karampana”. Pokrovitelj je Opština Kotor.

Podijeli na: