Kultura

28.12.2021
198

NOVOGODIŠNJI PAKETIĆI ZA POLAZNIKE RADIONICA KINESKI KROZ IGRU

U Multimedijalnoj sali Kulturnog centra ,,Nikola Đurković'' Kotor upriličena je dodjela novogodišnjih poklona polaznicima edukativno-kreativnih radionica ,,Kineski kroz igru''.

Učesnici na dosadašnjim radionicama bili su osnovci iz Kotora i okolnih opština, a održavaju se od aprila 2019.

Za to vrijeme, pored redovnog programa  upoznavanja kineskog jezika uz inovativne i zabavne metode održavane su  brojne tematske radionice posvećene obilježavanju najznačajnijih  praznika u Kini, mala škola sinologije u virtuelnom formatu i izložbe  radova. Polaznici radionica učestvovali su ove godine i na likovnom konkursu koji je organizovao pobratimski grad Xi’an za vrijeme evroazijskog ekonomskog foruma te su radovi ,,Bokeljska noć'', ,,Fašinada'' i ,,Crnogorski pjat'' Kaline Ane Kostadinović i Lidije Vičić bili izloženi u ovom kineskom gradu. Na taj način su prepoznatljivi segmenti kotorske tradicije predstavljeni međunarodnom auditorijumu u jednoj od drevnih prijestonica Kine.
Nakon uspješne godine koju je obilježio kontinuiran rad na upoznavanju kineske kulture i jezika najljepše druženje polaznika na  kraju godine proteklo je uz dodjelu paketića koji predstavljaju poklon  Instituta Konfucije Univerziteta iz  Banja Luke. Paketići sadrže  edukativni materijal kojim se predstavljaju različiti elementi kineskog  jezika i prepoznatljivi segmenti kineske kulture - od obilježivača  stranica koje sadrže prikaz evolucije pojedinih kineskih karaktera, korisne fraze i kodove koji vode do najpoznatijih legendi i priča do tradicionalnih kineskih ukrasa, kićanki i ukrasnih kesica koje se na  Institutu izrađuju.
Edukativno-kreativne radionice ,,Kineski kroz igru'' organizuju Kulturni centar ,,Nikola Đurković'' Kotor, Gradska biblioteka i čitaonica  i Udruženje za promociju sinologije Kotor. Predavač na radionicama je dr Jelena Stjepčević.

(Kulturni centar “Nikola Đurković”) 

Podijeli na: