Kultura

19.11.2022
641

NOVI SLIKARSKI SENZIBILITET NEDELJKA SIMANIĆA ZA NAGRADU NAJBOLJEG VIZUELNOG UMJETNIKA

Nagrada za najbolji vizuelni rad nastao u Kotoru  u 2022. godini dodijeljena je sinoć u Gradskoj galeriji Kotor umjetniku Nedeljku Simaniću za rad „Tišina 03“.

Stručni žiri radio je u sastavu:  predsjednica Gordana  Franović, istoričarka umjetnosti, Dijana Lazović, akademska slikarka i Radmila Beća Radulović, dipl. grafička dizajnerka.

“Nagrađeni rad potpuno izlazi iz umjetnikovog okvira dosadašnjeg opusa, odnosno predmetnog svijeta. Težeći estetskoj obnovi, on vrlo hrabro ulazi u svijet apstrakcije. Prepuštajući se slobodi i mašti, nagovještava začetak svog rukopisa koji će razvijati u budućnosti. Tehnikom asamblaža njegovo platno postaje reljef. Lijepi različite vrste upotrebnih predmeta, stvarajući na taj način trodimenzijalnu kompoziciju. Okreće se čistim likovnim vrijednostima: liniji, boji, obrisu i kompoziciji. Apstrakcija mu je dozvolila feksibilnost uma i emocija i upravo na taj način on iskazuje svoj novi slikarski senzibilitet” – kazala je Franović.

Prisutne je pozdravio Vladimir Bujišić, v.d. direktora JU Kulturni centar “Nikola Đurković”.

“Kotorski vizuelni umjetnici jedan je od najzahtjevnijih programa Gradske galerije Kotor, pored Festivala svjetlosti Zasjaće palaci koji se organizuje tokom ljeta. Ovo je sedamnaesta po redu izložba Kotorski vizuelni umjetnici u kojoj je ove godine učestvovalo 16 umjetnika koji su se prijavili sa svojim radovima. Kulturni centar i Gradska galerija će na ovaj način decenijama koje nam predstoje pružati priliku našim umjetnicima da se pokažu, kao što svake godine i radimo. Tokom redovnog izložbenog programa svake godine pružamo im priliku da izlažu u našoj galeriji, a na ovaj način imaju šansu da se takmiče za najbolji rad kotorskih vizuelnih umjetnika” – podsjeća Bujišić.

Predsjednica SO Kotor Maja Mršulja podsjeća da se radi o tradicionalnoj izložbi u Gradskoj galeriji Kotor koja se organizuje povodom Dana opštine Kotor.

“Sigurna sam da je i ove godine, kao i prethodnih, žiri imao težak zadatak izabrati jedan od 16 najboljih za ovu godinu. Isto tako smatram da je to podstrek za sve ostale umjetnike našeg grada da obogaćuju naš grad na ovaj način i da budu još bolji u svojim profesijama i tome što rade. Takođe, Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor po drugi put u cilju unapređenja i pomoći svim umjetnicima ima i Konkurs za likovno stvaralaštvo u određenim iznosima, tako da je i ove godine raspisan taj konkurs. Čestitam ovogodišnjem dobitniku nagrade Nedeljku Simaniću u svoje ime, Opštine Kotor i ujedno ovu izložbu proglašavam otvorenom” – poručuje Mršulja.

Simanić se zahvalio prisutnima, Gradskoj galeriji i žiriju koji je, kaže, prepoznao vrijednost njegovog rada.

“Takođe želim da se zahvalim Opštini Kotor, Sekretarijatu za kulturu koji je finansirao čitav moj projekat koji je bio prethodno izložen u Gradskoj galeriji u Herceg Novom. Vidim da u posljednje vrijeme Opština Kotor obraća pažnju posebno na likovnu umjetnost. Zbog toga mi je drago što je ova nagrada pripala meni. Nadam se da je ona podsticaj kako meni, tako i ostalim umjetnicima koji stvaraju u Kotoru, da nastave sa radom” – ističe Simanić.

Izložbi je prisustvovala Tatjana Kriještorac, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti.

Izložbu kotorskih vizelnih umjetnika na kojoj su predstavljeni radovi: Ruže Rebronje, Daliborke Kordić, Dubravke Milivojević, Milanke Mirković, Kristine Kusovac, Simona Vučkovića, Dušice Ivetić, Milenka Premovića, Svetlane Lane Bokan, Milodarke Milatović, Vasilije Jovanović, Petra Martinovića, Eleonore Apolloonio, Bosiljke Bakočević, Željka Jovićevića i nagrađenog Nedeljka Simanića,  u Gradskoj galeriji Kotor zainteresovani mogu pogledati do 5. decembra.

 

Tekst: Irena Mačić

Foto: Radio Kotor

 

 

 

 

 

 

Podijeli na: