Kultura

01.08.2022
357

NA TROJICI ODRŽANO VEČE FILMOVA VLADIMIRA PEROVIĆA

Veče filmova Vladimira Perovića, održano je sinoć u okviru  manifestacije “Njeguško kulturno ljeto” ispred tvrđave Trojica.

Tom prilikom prikazana su četiri filma Strasti, Hodočašće, Mir naše Gospe i Ognjilo.

Reditelj Vladimir Perović je kazao za Radio Kotor da se film Strasti bavi borbama pasa u Crnoj Gori, još od vremena kada su one bile u začetku.

,,Iako to nije nešto što treba slaviti iskoristio sam borbe pasa kao metaforu za transfer agresije sa čovjeka na izvršitelja, u ovom slučaju psa, ali je lako prenijeti tu metaforu i na ljudski rod. Vodjeli smo ratove, one koji ih osmišljavaju i vode iz prikrajka i one koje izvršavaju.

Film Hodočašće nosi izvorni naziv Ubljanke. Riječ je o ženama iz orjenskog sela Ubli koje su silazile, dok im put nije prekinut izgradnjom puta Lipci-Nikšić, na pazarni dan pijacu u Risan, da prodaju svoje poljoprivredne proizvode. Sniman je usred julskog žaropeka, kada im je bilo najteže da putuju. Osmišljen je kao dodir dva svijeta, smjernog, vrijednog i patrijahalnog i drugog pomalo razuzdanog, slobodnog, bezbrižnog, koji one susreću u samom Risnu”- kaže Perović.

Mir naše Gospe i Ognjilo su završeni prije dvije godine.

,,Mir naše Gospe se bavi problemom "over" turizma. Ako u mali Bokokotorski zaliv uđe šest kruzera u jednom danu, količina turista koji na taj način pristignu ne vodi nas ka dobrom turističkom putu. Međutim, tema nije turizam nego sudar duhovnog i svjetovnog, Naime, horde turista budu iskrcane na ostrvo Gospa od Škrpjela, gdje oni protutnje, naprave po par selfija i odlaze dalje. Tu se sudaraju dva svijeta materijalni, odnosno brzi i površni, a sa druge strane svijet duhovnosti.

Ognjilo je stari alat za paljenje vatre u našim brdskim krajevima. Uporedio sam iskre koje ono izbacuje sa iskrama dalekovoda koji na kraju tri godine čuje kao pucketanje iz žica, koje prolaze kroz imanje jednog gorštaka, a da se ni ta dva svijeta ne dotaknu, već svako ide svojim putem”- dodao je Perović

Sa rediteljem Vladimirom Perovićem je razgovarala producentkinje Jelena Božović.

Organizator manifestacije bio je Dom omladine Trojica.

Tekst i foto: Tamara Vuković

Podijeli na: