Kultura

27.03.2021
338

NA SVJETSKI DAN POZORIŠTA, SJEĆANJE NA KOTORSKE DASKE KOJE ŽIVOT ZNAČE

Odlukom Sreskog narodnog odbora u Kotoru je 12. februara 1949.godine osnovano Narodno pozorište koje je radilo narednih deset godina.

Bilo je jedno od pet profesionalnih pozorišta u Crnoj Gori i u prosjeku imalo osam premijera godišnje.

Upravnik je bio Miloš Jeknić, a glumci Boko Parteli, Ivo Begu, Boro Begović i drugi.

„Sjećam se da se porodično išlo u pozorište, da su se kupovale sezonske karte za teatar i kino. Stara zgrada poznatog arhitekte Dragiše Brašovana, pozorišna atmosfera, unutra drvo, sjajan portal koji su radili studenti čuvene umjetničke škole u Herceg Novom sa antičkim maskama za tragediju, komediju... Sjajan niz glumaca koji je uz profesionalne reditelje radio izuzetne predstave koje su nagrade osvajale u zemlji i inostranstvu.

O tome svjedoče i kritike ondašnjih pozorišnih kritičara čija je riječ imala težinu. Malo se zna podatak da je Crna Gora u ono vrijeme imala najviše pozorišta u Evropi po broju stanovnika, a kotorskih osam premijera godišnje danas nema cijela zemlja" – ispričao je svojevremeno Radio Kotoru teatrolog prof. dr Darko Antović, autor knjige „Kotorsko pozorište u 19.vijeku".

Kako je kazao, nakon zemljotresa lako se prionulo na izgradnju nove sale umjesto da se vidi kako da se obnovi stara.

„Negdje osamdesetih je upriličeno otvaranje novog pozorišta i pozvani su poznati pozorišni glumci među kojima i Fabijan Šovagović.

Prišao je pozornici, pogledao je i rekao da nikada tu neće nastupiti. Sjećam se da je kazao da je Kotor uništio jednu od najljepših dvorana u Jugoslaviji, ali se kasnije nije mnogo pričalo o tom incidentu" – dodao je Antović.

 

Foto: Creative Adriatic

 

Podijeli na: