Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

08.09.2023
980

MEĐUNARODNI FESTIVAL KLAPA PERAST OD 8. DO 10. SEPTEMBRA

U Perastu, gradu duge i bogate istorije, od 8. do 10. septembra sa početkom u 20 časova biće održan XXII Festival klapskog pjevanja.
Kako su Radio Kotoru danas saopštili organizatori, ove godine će takmičarski karakter zamijeniti tri večeri revijalnog tipa, a nastupiće dječije, muške, ženske i mješovite klape iz Hrvatske i Crne Gore.

Pred crkvom Svetog Nikole u Perastu, na večeri dječijih klapa, peraškoj publici će se predstaviti klape: Perle (Kolašin), Canticum Angelicum (Zagreb), Škalinice (Ražanac), Margarita Bianca (Bijelo Polje), Zaveslaj (Šibenik) i Fortuna (Kotor).
Druge večeri, takođe u 20 sati, publiku i ljubitelje klapskog pjevanja će zabavljati klape: Bellezza (Tivat), Štiglići i Camerton (Podgorica), Maris i Bisernice Boke (Kotor), Delmati (Solin), Merla (Dugopolje), Važilica (Cavtat) i Mindula (Čiovo).
Treće veče, u nedjelju 10. septembra, cjelovečernji nastup imaće muška klapa Šufit iz Splita. Klapa je nastala ,,na šufitu splitske Gimnazije“ i djeluje više od trideset godina. Trenutno se nalaze na samom vrhu ljestvice dalmatinske, klapske pjesme. Tri godine zaredom su bili apsolutni pobjednici najprestižnijeg festivala klapskog pjevanja u Omišu.
Očuvanje nematerijalne kulturne baštine kroz snagu klapskog pjevanja i povezanosti sa ljudima koji u svom izrazu pronalaze dio sebe i svoje prošlosti, je zadatak koji tim ljudi okupljenih oko ovog festivala osjeća kao svoju misiju i glavni zadatak više od dvije decenije.
Međunarodni festival klapa u Perastu je postao zaštitni znak Perasta i Boke Kotorske u cjelini. Posebnost ovogodišnjeg susreta upravo je prijateljsko srijetanje van takmičarskog karaktera, u kojem su svi pobjednici, a publika će svojim aplauzima ocjeniti najbolje.
,,Posebno nas raduje razvoj dječijih klapa iz unutrašnjosti i sjevera Crne Gore i interesovanje mladih za tradicionalno klapsko pjevanje“, poručuju organizatori uz poziv svim ljubiteljima klapskog pjevanja da dođu u Perast i uživaju u izvođenjima brojnih klapa.
Festival klapa u Perastu se održava pod pokroviteljstvom Opštine Kotor i Turističke organizacije Kotor.

PR služba Festivala klapa Perast
 

Podijeli na: