Kultura

24.11.2021
156

MARTINOVIĆ: RADIMO NA POPULARIZACIJI KERAMIKE KAO UMJETNOSTI

Povodom nagrade za najbolji vizuelni rad, nastao u Kotoru u 2021. godini, gost gradskih talasa bio je ovogodišnji laureat Petar Martinović.

Podsjetimo, nagradu “Kotorski vizuelni umjetnici” dobio je za skulpturu pod nazivom “Model Mićko 972“, rađenoj u tehnici kamenina.

Za naš radio podsjeća da se keramikom bavi već dvadesetak godina, a nagrada je za njega bila veliko iznenađenje.

 “Drago mi je što se keramika predstavila kotorskoj publici, ne kroz sauvenire, već kroz skulpturu. Radimo na popularizaciji keramike kao umjetnosti”, ističe Martinović.

Skulptura je, kaže, nastala u periodu lockdown-a, odnosno prvog talasa pandemije koronavirusa.

“U tom periodu sam imao dosta slobodnog vremena. Bilo mi je jako interesantno da je radim. Trebalo je hrabrosti napraviti skulpturu sa mnoštvo jarkih boja. Ona predstavlja autoportret. U tom periodu bio je dominantan strah širom planete, pa tako i kod mene”, objašnjava Martinović.

On ističe da keramika kao umjetnost nije zastupljena u Crnoj Gori.

“Nagrada mi znači puno. Prije svega, znači mi priznanje od relevantnih institucija u gradu. I naravno da je podstrek da se radi više kada je vaš rad prepoznat”, navodi Martinović.

Ovo je njegovo prvo učešće na izložbi “Kotorski vizuelni umjetnici”.

“Nagrada je za mene iznenađenje i mnogo mi je drago što se to sviđa ljudima koji vode kulturu ovog grada” , dodaje Martinović.

Podsjetimo, Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor je u saradnji sa JU Kulturni centar “Nikola Đurković” pokrenuo školu keramike koju vodi Petar Martinović.

 “To je bila ideja sekretarke Tatjane Kriještorac. Radi se o osnovnom kursu keramike gdje se polaznici upoznaju sa tehnikama rada sa glinom na točku i ručno. Poslije prvog mjeseca upoznavanja, polaznici su počeli da izrađuju predmete”, objašnjava Martinović.

Planirano je, dodaje, da polaznici kursa keramike imaju grupnu izložbu krajem ove godine u Staklenoj galeriji Kulturnog centra.

Kurs keramike ima dvadesetak polaznika.

“Nakon mjesec dana već se vidi napredak u njihovom radu, osjećaju materijal, upoznaju ga i već mogu sa njim da rade. Izložba će biti interesantna. Neće biti skulpturalni radovi, već ćemo predstaviti razne posude. Vjerujem da će biti koloritno”, poručuje Martinović.

Podijeli na: