Kultura

07.03.2021
669

KOTORSKI MUZEJI UGLAVNOM PRISTUPAČNI OSOBAMA SA INVALIDITETOM

Pomorski muzej Crne Gore Kotor je prije više od 10 godina omogućio osobama sa invaliditetom (OSI) pristup, u vidu postavljanja pristupne rampe na samom ulazu, a tokom prošlogodišnje sanacije sanitarnog čvora, izgrađen je toalet za  OSI po svim  standardima. Kazao je gostujući u emisiji ,,Svjetlost zvuka" kustos u Pomorskom muzeju Ilija Mlinarević.

,, Naš muzej je jedan od prvih muzeja i ustanova kulture u Crnoj Gori koji posjeduje tako opremljene sanitarne prostorije. Takođe, u sklopu te investicije napravljena je i nova pristupna rampa za prilaz toaletima. Ono što predstavlja problem je pristup prvom i drugom spratu muzeja osobama koje se otežano kreću. Imajući u vidu da se muzej nalazi u palati Gregurina koja datira sa početka 18. vijeka, koja je i sama po sebi zaštićeno kulturno dobro, komplikovano je raditi drastične izmjene na objektu, u vidu izgradnje lifta ili električni rampe. Imajući u vidu ovaj problem, omogućeno je osobama koje se otežano kreću da  kompetnu postavku vide putem namjenski napravljene prezentacije u prizemlju muzeja. Po ovom pitanju do sada je urađeno dosta ali u budućnosti nam predstoji osmišljavanje modaliteta u saradnji sa arhitektama i konzervatorima da OSI mogu i fizički da pristupe svim muzejskim odjeljenjima”, rekao je Mlinarević.

Menadžerka programske politike i planiranja u OJU “Muzeji” Kotor Biserka Milić, ističe da se i muzejske jedninice ove ustanove ugavnom pristupačne za OSI.

,,Muzej grada Perasta je prije nekoliko godina uredio prilaze glavnom i sporednom ulazu u palatu Bujović, a toaleti su takođe prilagođeni za OSI. Što se tiče Rimskim mozaika u Risnu prilaz ima pristupnu rampu i sam lokaitet je pristupačan. U Starom gradu  imamo tri muzejske jedinice crkvu svetog Pavla, crkva svetog Mihaila odnosno Lapidarium i Galeriju solidarnosti. Galerija solidarnosti je u prizemlju i pristup je najprilagodljiviji. Crkva svetog Pavla opremljena je toaletom za OSI, na ulazu postoje rampe, a takođe postoji i lift koji je instaliran uz samu crkvu. Na kraju mogu da konstatujem da crkva svetog Mihaela gdje se nalazi Lapidariju nije prilagođena OSI jer ne postoji rampa na ulazu, ali u planu nam je da uskoro i to riješimo”, zaključlia je Milić.

Reprizu emisije ,,Svjetost zvuka” možete poslušati u srijedu 10. marta od 19 i 30 h.

 

Podijeli na: