Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

28.12.2020
663

KOTORART DON BRANKOVI DANI MUZIKE DOBITNICI PROJEKTA THE NEW NORMAL UNESCO UZ FESTIVAL I U 2021.

Međunarodni Festival KotorArt Don Brankovi dani muzike narednog ljeta realizuju projekat pod nazivom The New Normal, odobren od strane Generalne direktorice UNESCO-a, Odri Azule. Međunarodna konferencija, kao centralna aktivnosti projekta, u Kotoru će okupiti stručne ljude iz različitih oblasti poput umjetnosti, turizma, ekonomije i kulturne politike u cilju sagledavanja nove stvarnosti.

Ciljevi projekta su, promišljanje, preispitivanje i preoblikovanje uloge koju projekti u umjetnosti i kulturi nose, zatim analiza i rasprava o mogućim načinima za ublažavanje uticaja pandemije izazvane virusom COVID-19 na sektor kulture, kao i kulturnog turizma. Takođe, jedna od bitnijih uloga ove konferencije je da ukaže na značaj kulture kao osnove za održivi razvoj i da ponudi moguće strategije i mjere za jačanje otpornosti i zaštite kreativnog i kulturnog sektora u turbulentnim vremenima.

Centralni događaj ovog projekta pod nazivom Nova normalnost: novo sagledavanje, promišljanje i remodelovanje uloge umjetnosti i kulture nakon COVID-19 biće upravo konferencija sa regionalnim stručnjacima, koja će se emitovati uživo putem interneta, dok će njihova diskusija biti upotpunjena sa adekvatnim filmskim programom, publikacijom koja će sadržati zaključke i preporuke do kojih se došlo tokom diskusije, kao i objavljivanjem podcast-a kroz koji će diskusija sa konferencije doći do šireg auditorijuma. 

KotorArt Don Brankovi dani muzike su tokom ljeta 2020. godine organizovali nekoliko ispraćenih i zapaženih diskusija i konferencija. Direktor Festivala, pijanista Ratimir Martinović, u Malim noćnim razgovorima sa našim proslavljenim gitaristom, Milošem Karadaglićem, razgovarao je na temu uticaja korona virusa na umjetnost, umjetnike i koncertnu aktivnost, dok je diskusija na temu Festivali u doba krize okupila nekoliko direktorki i direktora festivala iz različitih gradova Crne Gore i regiona, gdje su učesnici izložili svoja gledišta o temi i ovogodišnjim planovima u odnosu na okolnosti nakon čega je uslijedila debata na temu pozicije, uticaja, značaja, mjesta i smisla festivala u kriznim vremenima. 

Međunarodni festival KotorArt, proglašen manifestacijom od posebnog značaja za kulturu Crne Gore od strane Vlade Crne Gore, već dvije decenije značajno obogaćuje našu kulturnu i turističku ponudu, a organizuje se uz veliku mrežu lokalnih, nacionalnih i međunarodnih partnera iz sfere kulture i turizma. Kvalitet i značaj festivala potvrđuje i pokroviteljstvo UNESCO-a, nagrade Wild Beauty Award za najbolju manifestaciju, EFFE titula koju dodijeljuje Evropska festivalska asocijacija, podrška Evropske unije za projekat #synergy KotorArt Don Brankovih dana muzike, kao i dugogodišnja saradnja sa značajnim kompanijama i organizacijama. XIX KotorArt Don Brankovi dani muzike se održavao pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Kotor, uz podršku Luštice Bay, kompanije Tonino Lamborgini, ambasada Njemačke i Hrvatske, i mnogih drugih.

Podijeli na: