Kultura

25.10.2020
413

KONCERTOM U CRKVI SVETOG DUHA ZAVRŠAVAJU  DRUGI SUSRETI KONTRABASA

Treći i završni segment Susreta kontrabasa (Double bass encounters), nakon masterklasa i koncerta polaznika u Podgorici, održaće se sjutra (ponedjeljak, 26. oktobar) u crkvi Svetog Duha.

Po drugi put su crnogorski učenici i studenti kontrabasa iskoristili mogućnost da dobiju dodatno znanje, iskustvo i informacije o mogućnostima primjene znanja u praksi, ali i da rade na unaprijeđenju solističkog izvođaštva, kamernog muziciranja i upoznaju nas sa najnovijim tokovima u pogledu koncertne prakse i regionalne saradnje sa umjetnicima iz okruženja. Učesnici koncerta u Kotoru su: David Golubović, Ljubinko Lazić, Veljko Belević, Nađa Dabetić, svi uz klavirsku saradnju Vide Belević, kao i kvartet kontrabasa “ Bassonegro” u sastavu: Ljubinko Lazić, Predrag Vujović, Slaven Turusković i Veljko Belević. Na repertoaru su djela:

Betovena, J.Pichlik – J.Matoušeka, L.Vajnera, S.Rahmanjinova, M. Gajdoša, Đ. Botesinija, i

Bernharda Alta.

Biografije mentora Susreta kontrabasa

mr Ljubinko Lazić

Školovao se u Novom Sadu, na Cetinju, Minhenu i u Cirihu. Tokom studija na Hochschule für Musik u Minhenu u klasi prof. Klausa Trumpfa, učestvovao je kao solista i kamerni muzičar na brojnim takmičenjima i festivalima širom svijeta. Na Internacionalnom takmičenju kontrabasista u Češkoj je ostvario veliki uspijeh, laureat je Internacionalnog kamernog orchestra Palpiti u Holivudu (SAD). Kao član kvarteta kontrabasa ,,Bassiona amorosa” 2003. godine osvojio je Evropsku nagradu za najbolji kvartet. Poslije završenih postdiplomskih studija u Minhenu nekoliko sezona je proveo u Ciriškoj operi i Virtemberškom kamernom orkestru sa kojim i danas nastupa, a svirao je i u bavarskom radio orkestru, Sankt Peterburškoj filharmoniji, Filharmoniji nacija Justus Franc, Orkestru muzičke omladine Slovenije, Minhenskim sinfoničarima i dr. Nastupao je sa poznatim umjetnicima kao što su: Plasido Domingo i Maksim Vengerov. Radi kao vanredni profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu i kao solo kontrabasista Beogradske filharmonije.

mr Veljko Belević

Rođen je u Podgorici. Nakon završene niže i srednje muzičke škole započinje studije na Muzičkoj akademiji u Podgorici. Magistrira 2003. godine sa najvećom ocjenom na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Na državnom takmičenju 1994. je osvojio prvu nagradu ,,Zlatna lira”. Održao je veliki broj koncerata u zemlji i inostranstvu (Italija, Francuska, Španija, Švedska, Rusija, Slovenija, Luksemburg, Srbija, BiH, Sjeverna Makedonija, itd.) što kao solista, zatim kao član različitih kamernih sastava (TangoNova, Royal Consort Montenegro, Anderba, kvartet kontrabasa ''Bassonegro''), kao i član različitih domaćih i internacionalnih orkestara. Pohađao je i završio master - class kod najistaknutijih svjetskih virtuoza i pedagoga, među kojima su: Ludwig Streicher (Be), Jean-Marc Rollez (Pariz), Rinat Ibragimov (London).. i dr. Radi na Muzičkoj akademiji – Cetinje od 1998. godine kao stručni saradnik na različitim predmetima; Kontrabas, Metodika nastave gudačkih instrumenata, Istorijski razvoj gudačkih instrumenata. Njegovi učenici i studenti su osvajali mnogobrojne državne i međunarodne nagrade.

mr Vida Belević - klavirski saradnik

Nižu i srednju muzičku školu je završila u Kolašinu i Podgorici. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Podgorici u klasi ruskog pedagoga prof. Vladimira Bočkarjova. Magistarske studije na odsjeku kamerna muzika je završila na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Čedomira Nikolića. U toku školovanja dobitnica je više republičkih i saveznih nagrada (Podgorica, Kotor, Sarajevo, Beograd...idr). Njena karijera je propraćena velikim brojem koncerata održanim u zemlji i inostranstvu, kao i saradnjom sa istaknutim umjetnicima. Bila je član trija “Virtuozi Montenegra” sa kojima je uspješno nastupala. Prateći studenske takmičarske i koncertne programe, Vida Belević se pokazala kao izvrsna klavirsks saradnica koja je umnogome doprinjela uspijehu studenata na državnim i međunarodnim takmičenjima, kao i na njihovim javnim predstavljanjima. Radi kao viši stručni saradnik na predmetu Klavirski praktikum, te kao klavirski saradnik u klasi kontrabasa na Muzičkoj akademiji - Cetinje.

Kvartet kontrabasa ,,Bassonegro"

Kvartet je formirao mr Veljko Belević 2007. godine. i činili su ga studenti iz klase sa Muzičke akademije na Cetinju. Kvartet je koncertirao širom Crne Gore (Podgorica, Nikšić, Kotor, Herceg Novi, Ulcinj, Bijelo Polje), a zapaženo je nastupio i na festivalima i koncertima u Novom Sadu, Beogradu i Njemačkoj.

 

 

 

 

Podijeli na: