Kultura

13.10.2021
180

KAMPANJA PRAVAC MUZEJI NASTAVLJENA OBILASKOM RIMSKIH MOZAIKA I PERAŠKOG MUZEJA

U okviru kampanje „Pravac muzeji“, organizovane povodom Dječije nedjelje, učenici 4/2 OŠ "Narodni heroj Savo Ilić" iz Dobrote danas su obišli rimske mozaike u Risnu i Muzej grada Perasta.

Učiteljica Vesna Popović, prenoseći utiske, kaže da su djeca na lokalitetu rimskih mozaika bila u prilici da vide i vilu Urbanu koja se sastoji od više prostorija.

„U svakoj je po mozaik o kojem smo čuli neku neobičnu priču, o načinu izrade, čuvanja, odnosno konzerviranja. Svaka prostorija je posebna, ali nam se najviše dopala ona u kojoj je mozaik boga Hipnosa. Riječ je o jedinom mozaiku na svijetu na kojem je predstavljen Hipnos (bog sna)“, kazala je Popović.

Ništa manje zanimljivo nije bilo u Muzeju grada Perasta.

„Ovdje su djeca bila u prilici da vide stare predmete: odjeću, obuću, nakit, mape, slike, fotografije...Učenici su bili dosta aktivni, pa su nakon interesantnih priča ljubaznih kustosa postavljali i brojna pitanja", kazala je Popović.

„Tako smo danas saznali mnogo toga o poznatim peraškim građanima, admiralima, umjetnicima, Marku Martinoviću, Vicku Bujoviću, Matiji Zmajeviću, Tripu Kokolji... Takođe, zaintrigirala nas je i velika biblioteka i način na koji su nekada pisane knjige. U svakom slučaju bio je ovo još jedan izuzetan nastavni dan u smislu edukacije i druženja. Danas smo mnogo proširili svoja znanja“, rekla je učiteljica Vesna Popović.

Za komoditet i putovanje velikim autobusom zaslužan je sponzor, pa je to bilo pravo turističko iskustvo uz obilazak dragulja naše kulturne prošlosti.  

Podijeli na: