Kultura

28.12.2020
865

JANKOVIĆ: KORONA MI JE OSUJETILA MNOGE PLANOVE, ALI SE NE DAM

Studentkinja druge godine na Peabody Institutu u Baltimoru, mlada i talentovana gitaristkinja iz Kotora Nađa Janković za emisiju “Radio škola” kaže da joj je pandemija virusa korona osujetila mnoge planove.

“Nisam mogla da odem u Njemačku gdje sam u martu ove godine imala zakazana snimanja, a otkazan je i koncert u Panami u Južnoj Americi koji se trebao održati u junu ove godine”, priča nam Janković koja studira u klasi maestra Manuela Barrueca, svjetski poznatog gitariste i pedagoga, na odsjeku za klasičnu gitaru.

Ona podsjeća da je Peabody jedna od najprestižnijih muzičkih akademija na svijetu, na kojoj se osim muzike izučava i ples. Prvu godinu završila je sa prosječnom ocjenom 9.98, što je dovelo na dekanovu listu najboljih studenata (Dean’s List of Honors).
“Tokom prve godine nisam mogla da se posvetim takmičenjima zbog velikih obaveza, tako da smo koncerte održavali samo na fakultetu. Sistem studiranja u Americi se mnogo razlikuje od našeg i više mi prija. Imamo i gostujuće profesore, a ja se trudim da budem posvećena i istrajna”, navodi Janković, dobitnica stipendije organizacije Music for Humanity, koja je birala pet najboljih muzičara u Americi.
“Svi instrumenti na akademiji su bili zastupljeni kao i svi muzički žanrovi, tako da je i konkurencija bila veća. Ovaj semestar završavam online, a kako će se dalje studiranje odvijati još uvijek je neizvjesno”, zaključuje Janković.

Podijeli na: