Kultura

25.02.2021
677

IZLOŽBA RITAM, PROSTOR, TRENUTAK U GRADSKOJ GALERIJI DO 17. MARTA

Danas je u Gradskoj galeriji Kotor otvorena grupna izložba „Ritam, prostor, trenutak“ akademskih umjetnica iz Nikšića - Isidore Sarić, Milene Krivokapić i Vladane Mirković. 

Ispred JU Kulturni centar “Nikola Đurković” prisutne je pozdravio direktor Vladimir Bujišić. 

Izložbu je otvorila Aleksandra Vučković Otašević. 

Ona je kazala da izložbu pomenutih umjetnica doživljava kao pokušaj da umjetnošću, talentom, skladom pobjede sva ružna dešavanja izazvana koronavirusom. 

“Izložba me vraća u vrijeme kada su nam tumačili humanizam, u vrijeme kada su govorili kako su bježali i kako se borilo sa kugom. Ja koronu doživljavam kao kugu modernog doba. U to doba je stanovništvo Firence zajedno sa Bokačom pobjeglo i tražilo spas i zaborav od te pošasti, od tog užasa u okolini i spas u umjetnosti. Tako je nastao Dekameron” – kaže Vučković Otašević. 

Ona ističe da bez umjetnosti nema smisla živjeti, pogotovo u teškim trenucima. 

“Početna ideja nastala je iz pčotrebe da se spoje tri različite poetike u posmatranju i tretiranju likovnog prostora i trenutka. Crtež, slika I skulptura ne postoje kao zasebne kategorije, već su objedinjene u samom načinu posmatranja I formiranja likovnog izraza u kojima (linija, oblik, boja) djeluju u korist unaprijed definisanih likovnih tehnika istovremeno. Stoga, likovno djelo – crtež može biti fotografija, film, skulptura ili pokret… takvo djelo ima funkciju zapisa, dokumenta o načinu posmatranja I izražavanja unutrašnje stvarnosti kao reakcije prema proživljenom, iskujstvenom. 

Autenitična kompoziciona igra likovnim elementima I tehnikama u radovima Vladane Mikrković prikazuje distorzije prostora. Takav prostor na ravnoj plohi uvodi perpektivu koja odstupa od ustaljenih načina posmatranja i uvodi nove likovne mogućnosti. Takve mogućnosti vode process ličnog konstruisanja u kojima crtež navodi na sliku, a slika ka skulpturi. 

Lična konstrukcija je na drugačiji način zastupljena u radovima Isidore Sarić, koja svoj način posmatranja I doživljavanja iznosi dokumentovano, bez potrebe sa skrivenim i dvosmislenim značenjima. U njenim raodovima intimin i proživljeni trenuci su filmski kadrovi i svojevrsno svjedočanstvo ličnog i kolektivnog. 

Naboj uslijed kontradiktornosti ljudske prirode I samog postojanja, odnosu duha materije izraže je kroz potrebu za tim da se ispuni praznina – koju provocira bjelina prostora, odnosno formata. Impuls koji uvodi ritam, a ritam navodi na pokret jesu dio likovnog izraza Milene Krivokapić, U svojim djelima ona likovnim gestom objedinjuje svjetlije odnose I prožimanjem ta dva kontrasta dolazi do likovne cjeline”, navodi se u publikaciji koja prati ovu izložbu. 

Milena Krivokapić je rođena 1992. godine u Nikšiću. 2015. godine diplomirala na FLU- Cetinje, kod mr.prof. Dragana Karadžida- odsjek slikarstvo. Pohađa master studije na ALU- Trebinje (slikarstvo),kod profesora Marka Musovića. 

Isidora Sarić je rođena 1998. godine u Nikšiću. Apsolvent na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, katedra za slikarstvo, crtež, fotografiju i mulimedijalnu umjetnost. 

Vladana Mirković je rođena 1996. godine u Nikšiću. Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, katedra vajarstvo. Trenutno je apsolvent na master studijama u Trebinju. 

Izložbu „Ritam, prostor, trenutak“ akademskih umjetnica iz Nikšića - Isidore Sarić, Milene Krivokapić i Vladane Mirković u Gradskoj galeriji Kotor zainteresovani mogu pogledati do 17. marta. 

Opširniji razgovor sa umjetnicama možete poslušati u emisiji “Katareo” u utorak, 2. marta od 17 sati i 15 minuta. 

Podijeli na: