Kultura

26.03.2021
258

IZLOŽBA LIKOVNIH I LITERARNIH RADOVA OTVORENA ONLINE

Otvaranje izložbe dječijih likovnih i literarnih radova na temu „Kotorski karneval 2021” organizovano je večeras na Facebook profilu JU Kulturni centar „Nikola Đurković” Kotor, kao i instagram profilu @kulturnicentarkotor. Ona je dio pratećeg programa Tradicionalnog zimskog kotorskog karnevala 2021, koji je takođe prikazan online 14.marta.

Na konkursu koji je raspisan 24. februara, a koji je trajao do 11. marta tekuće godine, stiglo je preko 200 likovnih i literarnih radova.

Žiri su činile Isidora Milivojević, profesorica francuskog jezika, pjesnikinja i kompozitorka, Ivana Lazarević, akademska slikarka i Barbara Delać, teoretičarka umjetnosti i književnica.

Na likovnom konkursu su u kategoriji od prvog do trećeg razreda prvo mjesto pripalo je Zoe Nikolić OŠ ,,Nikola Đurković” Radanovići, drugo Aleksi LakovićuOŠ ,,Oktoih” Podgorica, a treće Nikoliji Giljan OŠ ,,Veljko Drobnjaković” Risan.

U kategoriji četvrti i peti razred prvu nagradu osvojila je Teodora Đonović iz OŠ ,,Štampar Makarije” Podgorica, drugo Tea Emrić iz OŠ ,,Ivo Vizin” Prčanj, a treće Ksenija Janković učenica OŠ ,,Štampar Makarije” Podgorica.

Specijalnu nagradu dobili su Simon Žitkov, učenik petog razreda OŠ ,,Ivo Vizin” Prčanj i Teodora Žukić, učenica četvrtog razreda OŠ ,,Veljko Drobnjaković” Risan.

U kategoriji od šetog do devetog razreda prvo mjesto dijele Milica Kovač iz OŠ ,,Narodni heroj Savo Ilić” i Vana Đuranović učenica OŠ ,,Njegoš”, drugo Petra Bulajić OŠ ,,Narodni heroj Savo Ilić”, a treće Doris Dajković OŠ,,Narodni heroj Savo Ilić”.

Na literarnom konkursu u kategoriji od prvog do petog razreda prvo mjesto pripalo je Damjenu Čukiću , drugo Milici Đonović, a treće Petri Bogdanović -učenicima OŠ ,,Njegoš” Kotor.

U kategoriji od šestog do devetog razreda najbolji je bio Nikolas Kataros učenik OŠ ,,Narodni heroj Savo Ilić”, drugo mijesto pripalo je Anji Krivokapić iz OŠ ,,Veljko Drobnjaković” Risan, a treće Aleksandri Dimitrovski OŠ ,,Njegoš”Kotor.

Specijalnu nagradu za literarni rad dobio je Đorđe Drašković učenik osmog razreda OŠ ,, Njegoš”.

Izložbu je otvorio v.d. direktora JU Kulturni centar „Nikola Đurković” Vladimir Bujišić .

,, Ovom prilikom bih se zahvalio svim učenicima koji su u velikom broju poslali svoje radove. Osim učenika iz kotorskih osnovnih škola, na konkurs su učestvovali i učenici osnovnih škola iz Podgorice, Bijelog Polja, Cetinja i Tivta, i prijatno sam iznenađen koliko je interesovanje bilo za ovaj konkurs. U narednom periodu ćemo se truditi da opravdamo povjerenje svih učenika, i kao veliki trud koji su mentori uložili”, kazao je Bujišić.

Presjednica žirija Isidora Milivojević obrazložila je pristigle radove.

,, Viševjekovni izvor igre, radosti i preobražaja- Kotorski Karneval ove godine je obojio na poseban način , poetsko-likovnim izražaje, biće našeg grada kroz pogled vedre djetinje duše koja najljepše crta i piše.

Likovni i literarni radovi, uvezani temom karnevalskih fešti, pristigli su u velikom broju obradovavši nas, prije svega kreativnošću, maštovitim domišljatostima i umješnom pjesničkom riječju, koja  je pod svoje okrilje prigrlila i naši dragocijenu sponu sa precima i tradicijom- bokeški jezik. Njime se posebno može dočarati ustreptjela karnevalska atmosfera koja odjekuje i u ovom posebnom stađunu od piture drugačijem od onih predhodnih, u godinam iza nas. Otvorile su se sjećanjima, stare škrinje  sa kotulama, fjokom i cokulama, da se malo izventulaju. Kroz crteže su oživjele kalete Starog grada, gdje se zagrliše sve suprotnosti- u veseloj povorci zaigraše plemići i pučani, stari i mladi,domaći i furešti”, zaključila je Milivojević.

Zainteresovani otvaranje izložbe mogu pogledati na linku: 

https://youtu.be/hX7Kr6CIKyI 

 Fotografije su preuzete sa Facebook profila Kulturnog centra.

Podijeli na: