Kultura

11.10.2020
565

IZLOŽBA KINESKI KROZ IGRU U GALERIJI KULTURNOG CENTRA

Povodom Dječije nedjelje, početka Četvrtog ciklusa edukativno-kreativnih radionica “Kineski kroz igr”, a u duhu obilježavanja Nacionalnog dana Kine (1. oktobar) i Festivala sredine jeseni, drugog  po značaju među četiri tradicionalna kineska festivala,  Kulturni centar ,,Nikola Đurković'’ Kotor, Gradska biblioteka i čitaonica Kotor, Udruženje za promociju sinologije Kotor i Kotorski Festival pozorišta za djecu u srijedu 7. oktobra u Galeriji Kulturnog centra organizovali su izložbu radova polaznika edukativno-kreativne radionice “Kineski kroz igru'’. Radovi su rezultat virtuelne radionice osmišljene  u periodu poštovanja kućne izolacije, pripremljene za kraj Trećeg ciklusa radionica.

U tom periodu, imali smo priliku da odgledamo video lekciju koju je pripremila Andrea Obradović iz JU O.Š. ,,Njegoš’' Kotor, odjeljenje II/1 koja se potrudila da na kreativan način predstavi osnovne pozdrave u kineskom jeziku, kineske karaktere pomoću kojih se ove riječi zapisuju uz objašnjenje upotrebe tonova u ovom jeziku.

Nakon toga uslijedili su radovi Lidije Vičić iz JU O.Š. ,,Njegoš’’ Kotor, odjeljenje IV/1, Kaline Ane Kostadinović iz JU O.Š. ,,Narodni heroj Savo Ilić'' Kotor, odjeljenje V/2, Bata Katharosa iz JU O.Š. ,,Narodni heroj Savo Ilić'' Kotor, odjeljenje V/2,  Vasilija Stjepčevića iz JU O.Š. Narodni Heroj ,,Savo Ilić'' Kotor, odjeljenje II1, Nikolasa Katharosa iz JU O.Š. ,,Narodni heroj Savo Ilić'' Kotor, odjeljenje VI/2 i Vukana Stjepčevića iz JU O.Š. Narodni heroj Savo Ilić Kotor, odjeljenje VII/1.

 Pored upoznavanja sa kineskim jezikom radionice ,,Kineski kroz igru’’ podrazumijevaju i održavanje tematskih radionica iz oblasti sinologije odnosno nauke o Kini,  kineske mitologije i kulture i radionice posvećene načinu obilježavanja najznačajnijih datuma u Kini, što će biti nastavljeno i tokom novog ciklusa. Predavač na radionicama je dr. Jelena Stjepčević, sinolog i predsjednica Udruženja za promociju sinologije Kotor.

,,Kineski kroz igru je kreativno-edukativna radionica koja je već prošla tri ciklusa. Ovo je početak sljedećeg, četvrtog ciklusa koji će se održavati ove sezone. Gradska biblioteka  i čitaonica Kotor je uvijek zainteresovana za saradnju, jer je jedna od osnovnih djelatnosti javne biblioteke rad na unaprijeđivanju pismenosti i učenja, kao i upoznavanje različitih, novih kultura” – kazala je Jasmina Bajo, bibliotekarska savjetnica.

  ,,U toku aprila i maja mjeseca naši polaznici iskazali su svoju kreativnost radovima na različite teme, počev od obilježavanja Dana kineskog jezika Ujedinjenih Nacija, Svjetskog dana knjige i autorskih prava, Festivala zmajevih brodova, radovima sa motivima zmaja, pande, kao i na ostale teme u vezi sa kineskim jezikom i kulturom. Danas vidimo radove koje su naši polaznici pripremili za vrijeme kućne izolacije za virtuelnu izložbu. Uklopivši kinesko pismo u svoj umjetnički doživljaj određenih aspekata kineske kulture, kroz video lekcije i likovne radove polaznici radionice obilježili su  značajne datume u kineskoj kulturi koji su se za virjeme trajanja virtuelne izložbe obilježavali u Kini i svijetu.” – navodi Stjepčević.

Djeca su publici predstavila svoje crteže, govoreći o temama koje su izabrali. Nakon toga  podijeljeni su im prigodni pokloni koje je pripremio Kotorski festival pozorišta za djecu. Ovom prilikom u izlagačkom prostoru mogli su se vidjeti i tradicionalni kineski ukrasi, poruke i čestitke na kineskom jeziku koje su polaznici radionice napravili na tematskoj radionici održanoj u februaru 2020. posvećenoj obilježavanju Kineske nove godine.

Podijeli na: