Kultura

13.10.2021
98

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA DA S NEBA ZEMLJI ČUDO POKAŽE-ITALIJA U OČIMA MARKA KORSA 18. OKTOBRA U POMORSKOM MUZEJU CRNE GORE KOTOR

Povodom XXI izdanja “Sedmice italijanskog jezika u svijetu“, koja je ove godine posvećena Danteu Aligijeriju, Ambasada Republike Italije u Podgorici i Zajednica Italijana u Crnoj Gori predstavljaju izložbu fotografija pod nazivom „Da s neba zemlji čudo pokaže-Italija u očima Marka Korsa.”

Riječ je o sažetoj, svojevrsnoj panoramskoj šetnji kroz italijanske pejzaže koji govore o “prirodnom naslijeđu“ Italije, u kojem italijanski umjetnik Marko Korso pronalazi bogato izvorište inspiracije.

Izložba je prije svega omaž Danteu Aligijeriju (sam naslov je ustvari stih preuzet iz XXVI poglavlja Danteovog djela “Novi Život“) povodom 700. godišnjice njegove smrti, kao i pokušaj “uvođenja“ djela firentijskog pjesnika u savremenu kulturu kroz fotografiju.

Dante je oštroumni posmatrač, ne samo čovjeka i društva, već i prirode i svemira, na koje gleda radoznalim, iznenađenim i zadivljenim očima. U najznačajnijim odlomcima svoje Božanstvene komedije opisuje ispoljavanje najčešćih prirodnih fenomena, kao što su: izlazak i zalazak sunca, kretanje vode, vatra, porijeklo vjetra, duga, kišni ciklus, klizišta, raznolikost nebeskog svoda, priroda u svojoj prostranosti i složenosti. Elementi savršeno uhvaćeni pažljivim okom fotografa Marka Korsa koji svojim objektivom kao da posmatrača uvodi u san.
Izložbu, koja je dosad doživjela vrlo zapažen uspjeh u Crnoj Gori i koju je priredila Ambasada Italije, u ponedjeljak 18. oktobra u 17 sati i 30 minuta, otvoriće ambasador Italije u Crnoj Gori, NJ.E. Luka Zelioli u galeriji Pomorskog Muzeja Crne Gore u Kotoru.
Izložba će biti dostupna javnosti od 18. do 31. oktobra ove godine.

U skladu sa epidemiološkim mjerama, prisustvovanje izložbi moguće je uz posjedovanje jednog od četiri dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde.
 

Podijeli na: