Kultura

08.10.2020
567

IVO VIZIN KAPETAN OD SNOVA U OKVIRU DJEČIJE NEDJELJE

U okviru obilježavanja Dječije nedjelje Kotorski festival pozorišta za djecu je uz podršku Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor danas u galeriji Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor organizovao promociju knjige Jelene Lele Milošević „Ivo Vizin – kapetan od snova“ u saradnji sa JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor i Pomorskim muzejom Kotor. Na promociji su govorili Ilija Mlinarević, kustos u Pomorskom muzeju, Aleksandra Tomović, urednica programa za mlade u Kulturnom centru i menadžerka Kotorskog festivala pozorišta za djecu i Nataša Risteljić,  menadžerka festivala. O istorijskim podacima o Ivu Vizinu govorio je Mlinarević.
“Ivo Vizin rođen je 3. novembra 1809. godine. Po završetku osnovne škole počeo je pomorsku karijeru i to u svojstvu maloga, najnižeg zvanja brodske posade. Nakon toga je izučio pomorsku školu u svom rodnom mjestu koju su držali pomorski kapetani zajedno sa franjevcima u samostanu Svetog Nikole na Prčanju. Kapetanski ispit položio je u Trstu, gdje je bio i centar pomorstva Boke. Od samog početka imao je želju da postane brodovlasnik, da nastavi tradiciju svojih predaka, pa je tako nakon više godina vrijednog rada i velike štednje sakupio dovoljnu svotu novca i 1850. godine poručio brod. Trebalo mu je jako dugo godina da bi sakupio ta sredstva. Brod je bio dugačak svega 30 metara, samo 311 tona nosivosti, jedrenjak sa dva jarbola opremljen sa križnim jedrima, naoružan sa stolnih dva topa. Brodu je dao ime 'Sjajni' tj. 'Splendido'. Imao je 11 članova posade od kojih se ističe poručnik Federiko Belavita koji je imao samo 18 godina” – navodi Mlinarević.
On objašnjava i kako je došlo do samog putovanja Iva Vizina oko svijeta.
“U to vrijeme bile su veoma niske vozarine za prevoz tereta između evropskih luka, samim tim mala mogućnost zarade. To je bio jedan od glavnih razloga da se kapetan Vizin odluči na jedno tako daleko putovanje i to za Ameriku. Tri godine ranije pronađeno je zlato u Kaliforniji. Ta činjenica davala je kapetanu Vizinu nadu da će svojim malim brodom naći dobru zaradu.
Jedanaestog februara napustio je luku Antverpen. Tim danom počinje slavna priča o kapetanu Vizinu kao i neizvjesnost koja ga je očekivala na tom putovanju” – kaže Mlinarević.
On ističe i da je Ivov najbolji drug Federiko Belavita imao 18 godina kada je krenuo na put oko svijeta.
Mlinarević je, između ostalog, govorio i o putovanjima Iva Vizina.
O knjizi „Ivo Vizin – kapetan od snova“ govorila je Tomović.
“Ova drama ima i srećan i tužan kraj. Glavni lik Ivo Vizin ima 13 godina. Drama se bavi životom Iva Vizina koji je odrastao na Prčanju.  Ivo ima najboljeg druga koji se zove Federiko. Ivo i Federiko se druže na Prčanju, planiraju da se maskiraju za karneval. Sve te planove pomalo im kvari Špiro, Ivov brat od strica” – objašnjava Tomović.
Ona navodi da Špiro naziva Federika i Iva 'prljavim spolja' dok je, u stvari, ističe Tomović, Špiro taj koji je 'prljav iznutra'.
Prema riječima autorke, najupečatljivija poruka iz djela za djecu jeste da vjeruju u snove, jer se snovi ostvaruju.
Nakon promocije knjige uslijedilo je obilazak Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor.
 

Podijeli na: