Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

08.09.2023
104

DJEČJA PREDSTAVA TRE SORELLE UČENIKA OŠ NIKOLA ĐURKOVIĆ SJUTRA U TIVTU

Dječja predstava "Tre sorele" biće izvedena u đardinu JU Muzej i galerija Tivat sjutra sa početkom u 18 sati.

Osnova za scenario je istoimena priča preuzeta iz publikacije "Kotorske legendice", u izdanju OJU “Muzeji” Kotor, upravo zato što pripada nematerijalnom kulturnom dobru Kotora i Boke Kotorske.

Nastala početkom ove godine, predstava je pripremljena od strane 15 učenika III1 (danas IV1) odjeljenja Osnovne škole "Nikola Đurković" iz Radanovića koje vodi učitelj Radovan Rudović, a uz veliku pomoć roditelja ovih đaka.

"Tre sorele", u izvođenju učenika iz Radanovića, predstavlja jedno malo drugačije viđenje svima dobro poznate legende o tri sestre, koje su bile zaljubljene u istog pomorca i uvenule čekajući ga. U predstavi nema mnogo tuge, plača, uzdisanja (pa ni smrti). Ukoliko dođete da je pogledate, vidjećete lijepe šjore i vešte, poslušati stare bokeške ćakule, poželjeti i vi malo pršuta i domaćeg vina "ne iz treće bačve, već iz prve" i kući otići punih džepova osmijeha. Jer - kako drugačije kada to rade djeca za djecu?

Sa ovom predstavom odjeljenje III1 učestvovalo je ove godine na školskom obilježavanju Dana porodice i u revijalnom programu 31. Kotorskog festivala pozorišta za djecu, a krajem godine očekuje ih i učešće na 14. Festivalu dječijeg teatra u Baru.

JU Osnovna škola "Nikola Đurković" u Radanovićima osnovana je prije 72 godine i pohađa je 413 đaka u matičnom, ali i područnom odjeljenju u Lastvi Grbaljskoj.

Očuvanje i promocija nematerijalnog kulturnog blaga Boke Kotorske i Crne Gore dio je nastavnog plana i programa, ali i brojnih vannastavnih aktivnosti koje škola organizuje tokom cijele školske godine. Promocija i pripremanje autohtonih lokalnih specijaliteta, podsticanje i razvoj preduzetništva kroz organizovanje bazara, posjete ustanovama kulture Kotora, ali i širom Crne Gore, te brojne školske sekcije - samo su dio zajedničkih aktivnosti kolektiva, učenika i roditelja ove škole.

Saopštenje - JU Muzej i galerija Tivat

Podijeli na: