Kultura

07.04.2020
150

DEKAN MARTINOVIĆ: ONLINE NASTAVA NA MUZIČKOJ AKADEMIJI PUTEM DIGITALNIH PLATFORMI

Uprkos svim izazovima i ograničenjima koja su došli sa virusom COVID19, već četvrtu sedmicu zaredom na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore nastava se uspješno realizuje onlajn, kazao je dekan  Muzičke akademije Bojan Martinović.

„Nastava se realizuje putem   aplikacija Zoom, Google Duo, Skype, dok se nastavni materijali, zadaci, literatura distribuira studentima  putem mejlova, sajta, ali  i zvaničnih stranica na društvenim mrežama. Ovih dana ćemo predložiti i način polaganja kolokvijuma“, najavljuje dekan Martinović.

Prema njegovim riječima, svi profesori na Muzičkoj akademiji su, bez razlike,  odgovorno pristupili rješavanju ove situacije i potrudili se da već u prvoj sedmici sami, u okviru svojih znanja o tehnologijama, na najbolji način odgovore izazovima koji su nas sačekali.

„Nastava na Muzičkoj akademiji u jednom dijelu jeste jako specifična i interaktivna, pa je bilo nužno pronaći platformu koja nema kašnjenje slike i zvuka, te aplikaciju koja ima kvalitetan zvuk. Uz pomenute aplikacije, studenti koriste i alate kojima prave zvučne zapise  svojih interpretacija i programa,  koji su predmet naših analiza. Razmjenjujemo iskustva među sobom ali i sa kolegama iz regiona. Naše kolege u Italiji još od februara izvode onlajn nastavu. I pored činjenice, da su neki konzervatorijumi sami razvili tehnologije i sisteme koji omogućuju najkvalitetniji prenos zvuka, u ovom momentu koriste aplikacije koje su dostupne i ostatku Evrope. Na kraju krajeva oslanjamo se na kreativnost i studenata i  profesora“, kazao je dekan Martinović.

Onlajn nastava akademije se na Muzičkoj akademiji izvodi po ustaljenom rasporedu koji je važio i u redovnim prilikama, a u toku je i izrada predloga dva modela provjere znanja i angažovanja studenata tokom dosadašnjeg perioda.

„Budući da za instrumente to predstavlja izvođenje koncertnog programa,  studenti će putem neke od aplikacija dostavljati svoje nemontirane video materijale na osnovu kojih ćemo moći da sagledamo okolnosti. Za teorijske predmete koristićemo takođe neku od navedenih aplikacija“, kazao je Martinović.

Medijske objave:

https://www.antenam.net/drustvo/154600-martinovic-onlajn-nastava-na-muzickoj-akademiji-putem-digitalnih-

https://makanje.me/clanak/1568

https://www.aktuelno.me/crna-gora/onlajn-nastava-na-muzickoj-akademiji-putem-digitalnih-platformi/

https://www.mladiniksica.me/martinovic-nastava-se-uspjesno-realizuje-online/

 

Podijeli na: