Kultura

22.07.2020
288

DANAS FAŠINADA

Tradicionalna peraška manifestacija “Fašinada”, koja od 2013. ima status nematerijalnog kulturnog dobra nacionalnog značaja, održaće se danas  po 569. put. 

Po tradiciji počeće pred zalazak sunca u 18 sati i 30 minuta, a ove godine, zbog pandemije korona virusa, održaće se pod specijalnim režimom koji se odnosi na broj učesnika u barkama. 

"Osnovni cilj manifestacije je da se održi statika vještačkog ostrva Gospa od Škrpjela, a sve je počelo daleke 1453. godine", podsjeća Peraštanka Marija Brainović. 

Po predanju braća Martešići iz Perasta su 1453. godine, ribajući na hridi koja se nalazila na mjestu današnjeg ostrva Gospa od Škrpjela, ugledali Gospinu sliku.

"Budući da su u porodici imali jednog bolesnog člana, koji je nakon toga ozdravio, ozdravljenje su pripisali čudotvornoj Bogorodici i odlučili da na toj hridi sagrade otočić i na njemu kapelicu. Tako je, dosta skromno, i počela gradnja. Tokom vjekova prostor se povećavao i današnja površina otoka je 3.030 metara kvadratnih. U ovim dimenzijama crkva je napravljena 1584. godine”, kazala je Brainović.

Na pitanje o organizatoru navodi da je tradicionalno riječ o spontanom okupljanju mještana kod župne kuće. 

“Nekada su sve barke morale izaći iz mandraća, a ko nije plaćao je globu. Naravno da se to u novije vrijeme ne primjenjuje”, kazala je Brainović. 

Barke se vežu na početku Perasta sa ponte Đurišića. 

“Vežu se jedna za drugu, napune prethodno kamenjem i okite jablanovim granama. Veslajući duž Perasta idu prema Gospi od Škrpjela. U prvoj barci je peraški župnik i ugledni Peraštanin. Nekada je to bio gradonačelnik. Tu su i pjevači koji pjevaju dvije pjesme “Dvoje mi drago zaspalo” i “Oj vesela veselice”, podsjeća Brainović. 

Po tradiciji druga barka je i ove godine iz Strpa.

Podijeli na: