Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

15.09.2022
685

BOSILJKA BAKOČEVIĆ NA ARTMARKET-U BUDIMPEŠTA OD 6. DO 9. OKTOBRA

Vizuelna umjetnica iz Risna, Bosiljka Bakočević, izabrana je kao jedna od predstavnika crnogorske likovne umjetnosti na prestižnom međunarodnom sajmu savremene umjetnosti ART MARKET BUDAPEST 2022 u periodu od 06. do  09. oktobra posredstvom galerije ARTICA iz Podgorice.

Na sajmu će se predstaviti slikom Richness, dimenzije 80 x 70 cm, rađene tehnikom akvarela.

ART MARKET BUDAPEST je vodeći međunarodni umjetnički sajam i najveći savremeni art market u regionu gdje se svake godine na 7 000 m2 predstavljaju umjetnici i galerije sa pet kontinenata, iz preko 40 zemalja, a sajam obiđe preko 30 000 internacionalnih posjetilaca. Ovakav događaj predstavlja jedinstvenu umjetničku kompoziciju u modernim izložbenim salama i u jednom od kulturno najatraktivnijih gradova Evrope.
Na ART MARKET BUDAPEST je posebno naglašeno prisustvo mlađe generacije umjetnika. Sve više rastuća publika od preko 30 hiljada međunarodnih posjetilaca jasno ukazuje na to da u svijetu umjetnosti postoji velika potražnja za ovom umjetničkom platformom.
Umjetnica ističe da je galerija ARTICA više od galerije.
“To je mjesto gdje likovni stvaraoci, koji su na početku svoje karijere, mogu naći šansu da predstave svoj rad, a ljubitelji umjetnosti priliku da vide novine na modernoj likovnoj crnogorskoj sceni”, poručila je Bakočević.
Mogućnost pojavljivanja Bosiljke na ovom prestižnom, umjetničkom događaju podržali su Opština Kotor i Tursitička organizacija Opštine Kotor.
Podsjetimo, Bosiljkin rad se bazira na istraživanju efemernih elemenata tehnike akvarela, sa posebnim osvrtom na svjetlost i vodu.
Umjetnica o svojoj inspiraciji ističe: „U početku su se na njima nalazili pejzaži, sada su to biljne forme iz kojih izvlačim kolorit, srukturu linija, posmatram međusobni uticaj površina iz kojih nastaje svijet dovoljan samom sebi. Svaki povučeni potez predstavlja moju emociju u datom trenutku. Oslanjam se na floralne motive koji me uče promjenljivosti, počev od svojih svježih faza do uvelih oblika. Svojim radom želim da stavim akcenat na to da reakcija na prirodu je zapravo ogledalo nas samih. Prema Paul Klee-u, dijalog sa prirodom je conditio sine qua non, nešto bez čega se ne može, neophodnost, jer je čovjek dio same prirode. Kada umjetnik posmatra prirodu, variraju kombinacije pogleda čak i kada su oboje nepromijenjeni”, pojasnila je Bakočević.
Umjetnica iz Risna je završni rad iz oblasti slikarstva odbranila na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi profesora Ratka Odalovića, gdje trenutno pohađa master studije.
Njen rad je nagrađen plaketom Univerziteta Crne Gore za postignute uspjehe iz oblasti umjetnosti u 2021. godine. Ministarstvo kulture Crne Gore odabralo je Bosiljku da učestvuje u IPA projektu MONET i umjetničkoj labaratoriji u arheološkom muzeju Ribezzo u Brindisiju (italijanska regija Pulja). Nagrađena je II nagradom na konkursu ”Celebrating Young Talents” od strane Luštica Development.
Članica je ULUCG od 2021. godine. Imala je veliki broj kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.
Njena druga samostalna izložba će biti otvorena u galeriji CUE u Podgorici, a zainteresovani je mogu pogledati od 20. septembra do 15. oktobra ove godine.
 

Podijeli na: