Kultura

05.02.2020
78

ĐURKOVIĆI UČESNICI ZIMSKE ŠKOLE HRVATSKOG FOLKLORA

Članovi izvođačkog ansambla “Nikola Đurković” iz Kotora Antonio Grgurović i Bojana Radonjić imali su priliku da drugu godinu zaredom pohađaju školu hrvatskog folklora, u periodu od 3. do 13. januara, kao jedini polaznici iz Crne Gore.

Školu hrvatskog folklora osnovao je dr. Ivan Ivančan (utemeljivač hrvatskog folklora) 1963. godine i od tada se neprekidno održava u ljetnjem i zimskom periodu u organizaciji Hrvatske matice iseljenika ali i uz rukovodstvo njegovog sina-Andrije Ivančana, etnologa i umjetničkog voditelja hrvatskog nacionalnog ansambla "Lado". U ovoj školi folklora uče se isključivo plesovi hrvatske folklorne baštine, kako sa područja Hrvatske tako i njene dijaspore.

Prof. Ivan Ivančan je plesnu kulturu Hrvata podijelio u četiri plesne zone hrvatskog folklora: panonsku, jadransku, dinarsku i alpsku. Ove zime se radila panonska plesna zona, sa koje su se vratili puni novog znanja i iskustva.

Škola je tako detaljno osmišljena, da osim što traje 10 dana, pokriveni su svi segmenti od igre, preko pjesme, notnog pisma, oglavlja, nošnje, izrade nakita, specifičnih vezova i naravno, tradicionalnih instrumenata.

“Moramo priznati da je u Crnoj Gori jako mala zainteresovanost i slab akcenat stavljen na plesove hrvatskog naroda, te je to prednost našim članovima koji su odlučili da se malo stručnije i detaljnije pozabave time. Toni i Bojana, dvije godine zaredom, nakon pohađane škole, održe par časova u našem ansamblu na kojima demonstriraju naučene plesove iz datih regija. Jako nam je drago da imaju volju da svoje znanje šire i nadograđuju u čemu ćemo ih uvijek rado podržati kao i NVO Gjurgjevo brdo koji im je glavni sponzor na  njihovom putu usavršavanja. U folkloru ne postoje granice, već samo ljubav za pomjeranje i izučavanje istih”, saopšteno je Radio Kotoru iz KUD “Nikola Đurković”.

Podijeli na: