Ekonomija

04.08.2020
1221

ZATVORENI BAZEN DO KRAJA MJESECA, OTVORENI ĆE IMATI SLATKU VODU, ZA DVORANU JOŠ ČETIRI MILIONA

Zatvoreni bazen trebalo bi da bude u funkciji do kraja mjeseca, za dovršetak sportske dvorane potrebno je još oko četiri miliona EUR, a za rekonstrukciju otvorenog bazena, po aktuelnom projektu sa slatkom vodom, 1,6 miliona EUR, čulo se u emisiji „Pitajte gradonačelnika“. 

„Sva oprema za zatvoreni bazen je došla. Biće završen prostor oko objekta, završene su staklene površene, postavlja se keramika u samom bazenu. Sva termotehnika je ugrađena, neophodna oprema za kancelarijske prostor došla“, kazao je predsjednik opštine Željko Aprcović. 

On je rekao da je riječ o impozantnom objektu urađenom na veoma kvalitetan način. 

Kada je riječ o sportskoj hali, započetoj u maju 2010. godine, koja je trebalo da bude završena za 12 mjeseci, kaže da je obavljeno tehničko usaglašavanje i završena rekapitulacija potrebnih troškova za okončanje radova. 

„Moram da istaknem, sada je to nešto preko četiri miiona EUR koliko treba da se hala završi i s obzirom na „kovid“  nijesmo prisupili finalizaciji razgovora između projektanta, nadzora i izvođača, i to ćemo uraditi u narednom periodu. Sagledaćemo mogućnosti kako i na koji način da sportsku halu završimo. Nažalost, moram da kažem da smo prošle godine, još u oktobru, kada smo imali jedan prvi predmetni predračun neophodnih radova, imali određena projektantska rješenja, imali volju i želju Vlade Crne Gore da nam dio sredstava iz kapitalnih investricija, koja nisu utrošena za 2019. preusmjeri, s aspekta ugovora sa tri subjekta. Međutim, tada nije bilo želje ni od izvođača, ni od projektanata da usaglase ta projektno – tehnička rješenja kako bismo završili izvođenje radova na krovnoj konstrukciji, pokrili sportsku halu i omogućili da se pristupi zanatskim radovima. Nažalost „kovid“ je uradio svoje i smanjen je priliv finansijskih sredstava“, kazao je Aprcović, dodavši da, iako privremeno ograničen, proces izgradnje hale nije i zaustavljen.  

Naznačio je i da „nije opravdanje, ali i da jeste činjenica“, da se ovakvi objekti u Herceg Novom, Bijelom Polju, Beranama, nisu radili ispod 17-18 godina. 

Najavio je i postavljanje rasvjete na gradskom stadionu i podršku FSCG. 

Kompletiranjem radova na pomenuta tri objekta, na oko 300 metara razdaljine, Kotor bi dobio jedan mini sportski centar. 

Kada je riječ o otvorenom bazenu sa slatkom, za ovaj objekat aktuelan je projekat arh. Saše Dendera. 

„Projekat je prelijep, ali za njega treba nešto preko 1,6 miliona EUR, počev od školjke bazena do mašinskog postrojenja (550.000 EUR) zajedno sa gradnjom nove trafostanice. Sada ne možemo krenuti u radove zbog redukovanih finansijskih priliva“, kazao je Aprcović. 

U aktuelnoj situaciji najavio je „redukovano“ rješenje za kultni bazen, ovih dana prepun mladosti koja tu trenira i tradicionalno provodi dobar dio dana.

(Foto-Ing invest)

Podijeli na: