Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

20.05.2022
545

VLADA UTVRDILA PREDLOG ZAKONA O IZMJENI I DOPUNI ZAKONA O BUDŽETU CRNE GORE ZA 2022.

Vlada Crne Gore je, na danas održanoj četvrtoj sjednici kojom je predsjedavao premijer dr Dritan Abazović, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o budžetu Crne Gore za 2022. godinu. Izmjene i dopuna Zakona donose se zbog tehničkih usaglašavanja, a u skladu sa reorganizacijom Vlade Crne Gore, odnosno izmjenjenom Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave, te usklađivanja naziva i programske strukture potrošačkih jedinica.
Predlogom zakona primici u iznosu od 2,495,692,936.47 eura raspoređuju se na:
· Tekući budžet – 1,021,904,566.36 eura,
· Rezerve – 67,442,353.59 eura,
· Budžet državnih fondova - 834,948,474.98 eura,
· Kapitalni budžet – 242,431,134.82 eura,
· Transakcije finansiranja izdataka – 328 ,966,406.72 eura.

U odnosu na važeći Zakon, izdaci Tekućeg budžeta uvećani su za 161,193,80 eura, Budžet državnih fonda veći je za 150.000,00 eura, Transakcije finansiranja niže su 250.760,00 eura, dok su Rezerve i Kapitalni budžet ostali nepromijenjeni, tako da su ukupni izdaci budžeta neznatno uvećani za ukupno 60,431.40 eura. Predlog zakon biće upućen Skupštini Crne Gore radi donošenja po hitnom postupku, u cilju stvaranja uslova nesmetanog finansiranja potrošačkih jedinica nakon reorganizacije Vlade.
Utvrđen je Predlog zakona o potvrđivanju Protokola 16 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ovim Protokolom se daje mogućnost najvišim sudovima i tribunalima strana ugovornica da od Evropskog suda za ljudska prava zatraže savjetodavna mišljenja o načelnim pitanjima u vezi sa tumačenjem ili primjenom prava i sloboda definisanih Konvencijom ili njenim protokolima samo u predmetima koji se vode pred njima. Na ovaj način, Crna Gora dobija mogućnost da koristeći institut savjetodavnog mišljenja, u svom pravnom sistemu spriječi potencijalne povrede ljudskih prava i sloboda, a riješilo bi se i pitanje zaostalih predmeta i podnošenja novih pojedinačnih predstavki pred Evropskim sudom.
Vlada je donijela Odluku o donošenju Državne studije lokacije "Sektor 6" (Bijela - Rt Sv. Neđelja). Povod za izradu DSL predstavlja Odluka Vlade CG o dodjeli koncesije za privredno korišćenje brodogradilišne luke u Bijeloj. Ovim dokumentom se stvaraju planske pretpostavke za relizaciju Ugovora o koncesiji, u smislu sanacije lokacije za potrebe remonta i izgradnje brodova, jahti i superjahti. Takođe, kroz izradu DSL je planski razrađena izgrađena obala u zahvatu Sektora 6. Studija je pripremljena na način i po postupku predviđenim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, uključujući i sprovođenje javne rasprave, kao i kompletnu proceduru vezanu za stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu.
Usvojena je Informacija o nadoknadi sredstava opštinama po osnovu smanjenja prihoda po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica, prireza porezu na dohodak fizičkih lica i Egalizacionog fonda iz sredstava Tekuće budžetske rezerve. U cilju nadomještanja razlike u ostvarenju prihoda uslovljene izmjenama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, Ministarstvo finansija je zaduženo da za ovu svrhu uplati lokalnim samoupravama ukupno 2,674,236.02 eura iz Tekuće budžetske rezerve.
Vlada je usvojila Informacija o statusu realizacije Ugovora o plaćanju poreskog duga broj 031/1633586 od 18.05.2016. godine (Zaključak Vlade Crne Gore, broj 08-1346 od 12.05.2016.) imovinom Glavnog grada Podgorica. U tom kontekstu, Vlada je usvojila zahtjev Glavnog grada Podgorica – Sekretarijata za finansije od 17.12.2021. godine, da se dio poreskog duga privrednog društva „Vodovod i kanalizacija“ izmiri po osnovu prenešenog prava raspolaganja na nepokretnost imovine Glavnog grada Podgorica, u visini nerealizovanog iznosa od 120.765,52 eura. Ugovorom o plaćanju poreskog duga imovinom Glavnog grada od 18.05.2016. godine, navedeno je da je procijenjena vrijednost imovine 1.358.856,00 eura. Ukupan iznos koji je do sada realizovan iznosi 1.238.090,48 eura, dok je preostalo za plaćanje 120.765,52 eura.
Usvojena je Informacija o početnim stanjima depozita, neizmirenih obaveza i nedospjelih obaveza budžeta Crne Gore na dan 01.01.2021. godine. S obzirom na to da Skupština nije usvojila Predlog zakona o završnom računu budžeta za 2020. godinu, Vlada je utvrdila završna stanja depozita, neizmirenih obaveza i nedospjelih obaveza za 2020. godinu, koja se evidentiraju kao početna stanja na 01. januar 2021. godine, kako bi se zbog usaglašavanja podataka i računovodstvenih procedura omogućio kontinuitet finansijskog izvještavanja i pripremio Predlog zakona o završnom računu budžeta za 2021. godinu.
Vlada je usvojila Informaciju o povraćaju uplaćenih sredstava po osnovu Ugovora o kupoprodaji pšenice. Predmet Informacije je prodaja pšenice koja je 2020. godine nabavljena radi intervencija u slučaju ozbiljnih poremećaja na tržištu izazvanih pandemijom COVID-19. Tim povodom, zaduženo je Ministarstvo finansija da kupcu Atlas Mills DOO - Tirana izvrši povraćaj više uplaćenih sredstava u iznosu od 15.909,30 eura po osnovu Ugovora o kupoprodaji pšenice, usljed isporuke manje količine pšenice u odnosu na Ugovorom predviđenu.
Usvojena je Informacija o ADMAS projektu. U Informaciji su prikazani podaci u vezi sa realizacijom projekta ADMAS, uz ocjenu da su cijeli postupak pratile brojne kontroverze i odstupanja od uobičajenih procedura odobravanja i kolateralizacije kreditne podrške, što je posljedično dovelo do toga da značajan dio sredstava plasiran preko Ministarstva poljoprivrede krajnjim korisnicima nije uredno izmirivan zbog čega se vode postupci prinudne naplate. Ukupan iznos dospjelih neizmirenih anuiteta je 2.853.875,93 USD. Tim povodom, Vlada je, uvažavajući međunarodnu reputaciju Crne Gore i realni rizik da usljed neplaćanja dospjelih obaveza davalac zajma zatraži jednokratno plaćanje ukupnog duga od cca 24 miliona eura, donijela zaključke kojima se obavezuje Ministarstvo finansija da izvrši plaćanje dospjelih obaveza.
Vlada je usvojila Informaciju o izradi Nacionalnog izvještaja o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori u okviru četvrtog ciklusa Opšteg periodičnog pregleda Ujedinjenih nacija za period 2018-2022. U Informaciji se navodi da je Opšti periodični pregled (UPR) jedinstveni mehanizam za procjenu stanja ljudskih prava u svim državama članicama UN, a da je Crna Gora u obavezi da podnese Nacionalni izvještaj do februara 2023. godine. Izvještaj se zasniva na pregledu stepena implementacije preporuka dobijenih tokom trećeg ciklusa UPR-a i odnosi na pregled stanja ljudskih prava i rezultate ostvarene u Crnoj Gori od početka 2018. godine, sa posebnim fokusom na napredak u implementaciji preporuka u periodu nakon podnošenja Srednjeročnog izvještaj o implementaciji preporuka u junu 2020. godine. U cilju jačanja nacionalnog dijaloga o ljudskim pravima, kao i objektivnog predstavljanja ostvarenih rezultata i izazova na ovom planu, u izradi Izvještaja učestvuju sve relevantne državne institucije, nacionalna institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda, nevladine organizacije i Sistem UN u zemlji.
Usvojen je Izvještaj o radu Komisije za procjenu šteta od elementarnih nepogoda u periodu od januara do aprila 2022. godine. U Izvještaju je navedeno da je Komisija donijela ukupno 147 odluka, na osnovu dokumentacije kojom je dokazano da su podnosioci zahtjeva u potpunosti i nedvosmisleno pretrpjeli materijalnu štetu i time stekli pravo na naknadu za djelimičnu sanaciju iste, za čiju realizaciju je bilo potrebno izdvojiti 474.800,00 eura budžetskih sredstava. Takođe, navedeno je da prilikom obrazovanja ove Komisije nije ispoštovana procedura, odnosno došlo je do pravno-tehničkog propusta.
U tom kontekstu, zadužen je ministar bez portfelja Zoran Miljanić, da, u što kraćem roku, obrazuje Komisiju za procjenu šteta od elementarnih nepogoda kako bi se stvorile pretpostavke za legalno i legitimno postupanje po prispjelim zahtjevima.
Vlada je usvojila Izvještaj o stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima, za 2021. godinu. Izvještaj, između ostalog, sadrži analizu saobraćajnih nezgoda i njihovih posljedica, sa uporednim podacima za prethodnu godinu, aktivnosti službenika saobraćajne policije, kao i analizu registrovanih prekršaja po broju i strukturi, preventivne aktivnosti saobraćajne policije, aktivnosti saobraćajne policije vezane za rad stanica za tehnički pregled vozila, kao i ocjenu stanja i predlog mjera za unapređenje postojećeg stanja. S obzirom na to da je ukupna bezbjednost saobraćaja na putevima u prošloj godini ocijenjena nezadovoljavajućom, Vlada je zadužila sve nadležne instuitucije (ministarstva unutrašnjih poslova, zdravlja i prosvjete i Upravu za inspekcijske poslove) da u okviru svojih nadležnosti preduzmu konkretne mjere za prevazilaženje postojećeg stanja. Takođe, zaključeno je da samo zajedničkim, sistemskim i sinergetskim djelovanjem svih zainteresovanih društvenih subjekata, krajnje organizovanim, planskim i aktivnim pristupom šire društvene zajednice možemo bitnije uticati na poboljšanje postojećeg stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, povećanju pojedinačne i kolektivne svijesti i unapređenju saobraćajne kulture na nivou Crne Gore.
Usvojen je Izvještaj Ministarstva unutrašnjih poslova o radu i stanju u upravnim oblastima, sa organizacionom jedinicom ministarstva nadležnoj za policijske poslove za 2021. godinu.
Pored ostalog, Vlada je odlučila o više kadrovskih pitanja dostupnih na linku:
https://www.gov.me/clanak/saopstenje-o-kadrovskim-pitanjima-sa-4-sjednice-vlade.


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Podijeli na: