Ekonomija

29.10.2020
270

VLADA REPUBLIKE KOREJE DONIRALA 227.000 ZAŠTITNIH MASKI

Vlada Republike Koreje uputila je humanitarnu pomoć (donaciju) za podršku borbi Crne Gore u borbi protiv COVID-19 u vidu 277.000 zaštitnih maski KF94 (ekvivalent za FFP2). Vrijednost donacije je 200.000,00 USD.

 Povodom prijema maski koje su predmet donacije, održana je online ceremonija 20. oktobra 2020. godine sa početkom u 11.00 časova, na kojoj su govorili dr Nermin Abdić, Šef Kriznog medicinskog štaba Crne Gore, i NJ.E. gospodin Hjong-ćan ČE, Ambasador Republike Koreje.

 Šef Kriznog medicinskog štaba dr Nermin Abdić, se u ime Crne Gore i crnogorskog zdravstvenog sistema, zahvalio na vrijednoj donaciji i ukazanom prijateljstvu i privrženosti u ovako kompleksnoj situaciji u kojoj se nalaze sve države svijeta.

 - Ova vrijedna donacija svakako će značajno doprinijeti suzbijanju širenja epidemije kroz primjenu mjera, u prvom redu, nošenja maski. Ovo se posebno odnosi na zdravstvene radnike koji su u direktnom kontaktu sa oboljelim od COVID-19 i koji u svakom trenutku moraju biti adekvatno zaštićeni. Zahvaljujući našim prijateljima iz Koreje, ali i drugih država koje su tokom epidemije upućivali ovakve vrste pomoći, naši zdravstveni radnici posjeduju punu zaštitnu opremu, na čemu smo im neizmjerno zahvalni – poručio je dr Abdić, pozivajući i građane još jednom na odgovornosti i primjenu svih mjera zaštite.

Ambasador Republike Koreje Hjong-ćan ČE objasnio je da je efikasna borba Koreje potiv COVID-19 bila uspešna povećavanjem broja testiranja, pronalaženjem kontakata i ranim lečenjem, a korejski državljani su takođe vrlo kooperativni poštujući osnovna pravila kao što su socijalna distanciranje i nošenje maske.

Dalje je napomenuo da je Koreja pružila pomoć onima kojima je potrebno u svetu, uključujući Crnu Goru, i izrazio veliko zadovoljstvo što je 277.000 maski ekvivalentnih FFP2 stiglo u Crnu Goru iz Koreje. Opisujući isporuku maski u Crnu Goru kao dokaz prijateljskog i kooperativnog odnosa između dvije zemlje, izrazio je nadu da će zaštitne maske biti korisne za institucije zdravstvenog sektora, posebno zdravstvenim radnicima u prvom redu borbe protiv epidemije, da efikasnije odgovore na pandemiju i da će dve zemlje nastaviti da sarađuju u zdravstvenim sistemima, kao i mnogim drugim oblastima.

 Dvije strane su se složile da nastave da se međusobno savjetuju u zajedničkoj borbi protiv virusa.

 (Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore / Ambasada Republike Koreje u CG)

Podijeli na: