Ekonomija

09.01.2020
373

UMJESTO HILJADU NEPERSPEKTIVNIH STAŽISTA DRŽAVA DA PLATI ZARADE ZA 25 KADETA

Unija pomoraca Crne Gore iz Kotora kandidovala je državnim organima projekat po kome bi se iz državnog budžeta izmirivale plate mladim crnogorskim pomorskim pripravnicima – kadetima palube i asistentima stroja i na taj način im se pomoglo da brže dođu do zaposlenja kod stranih poslodavaca.

Naime, po završšetku školovanja, mladi pomorci su dužni da obave praksu na brodu u trajanju od ukupno 12 mjeseci, prije nego što pristupe stručnom ispitu za sticanje zvanja oficira palube ili stroja. Tokom te tzv. kadeture, oni primaju relativno niske zarade koje se u prosjeku, kreću u iznosu manjem od 500 dolara. Crna Gora svake godine ima sve više mladih judi koji završavaju srednju pomorsku školu ili Pomorski fakultet, i kojima je, da bi nastavili profesionalnu karijeru na brodu, nužno da obave kadeturu.

 Mjesta za kadete na dvije domaće brodarske kompanije – Crnogorskoj plovidbi, i Barskoj plovidbi je malo, iako se na svaki od njihova ukupno četiri broda ukrcavaju po dva kadeta palube, odnosno asistenta stroja. Druge strane pomorske kompanije nerado ukrcavaju mlade pomorske pripravnike, što našim kadetima i asistentima značajno otežava obavljanje obavezne stručne prakse i time prilike da konačno dođu do stalnog zaposlenja na mjestu oficira.

Iz Unije pomoraca su stoga predložili da se dio sredstava koje država već izdvaja uz svog budžeta za plate pripravnika u svim drugim oblastima privrede i društvene uprave u Crnoj Gori, presusmjeri na izmirivanje plata našim mladim pomorskim pripravnicima – kadetima i time strane brodarske kompanije motiviše da ih uzmu na svoje brodove i pruže im priliku da završe neophodnu praksu.Neke države u svijetu poput Filipinam, to već rade što rezultira značajnim povećanjem broja filipinskih oficira među posadama brodova svjetske trgovačke flote.

U Uniji pomoraca objašnjavaju da država Crna Gora svake godine plaća oko 12.000 stažista preko programa o stažiranju i svakome od njih izmiruje  platu od oko 230 eura u trajanju od devet mjeseci.

“Kada završe tu praksu, stažisti ostaju velikom većinom nezaposleni i opet na teret države. Naš je predlog da umjesto tih 12.000 stažista, država nastavi da plaća njih 11.000, a umjesto ovih 1.000 preostalih, da taj novac  preusmjeri na izmirivanje plata za barem 200 do 250 kadeta i asistenata. Na taj način bi naše početnike primale pomorske firme, omogućavale im da pređu ključni, prvi stepenik i vjerovatno bi poslije toga većina tih kadeta i asistenata i započinjala radni odnos kod istih tih kompanija.”- objašnjavaju iz Unije pomoraca dodajući da bi dodatni benefit ovog projekta bilo i širenje kruga stranih brodara koji upošljavaju mlade crnogorske pomorske pripravnike, te time i potencijalne mreže njihovih budućih stalnih poslodavaca. 

Smatraju da bi u konačnom, ovaj projekat rezultirao i značajnom koriščću za cijelu državu, odnosno većim prilivom svježeg novca iz inostranstva u Crnu Goru od plata novih crnogorskih pomorskih oficira onda kada oni završe praksu i dobiju stalan posao kod kompanija koje ih uzmu za kadete korsteći povoljnost da pritom ne moraju trošiti novac na plaćanje ionako malih kadetskih plata, koje bi u ovom slučaju podmirila država.

Iako su u više navrata sa tom inicijativom izlazili pred čelnike Ministarstva saobraćaja i pomorstva koga vodi Osman Nurković (BS), iz tog resiora Unija pomoraca je dobila odgovor da “Ministarstvo saobraćaja i pomorstva to ne može, već moramo to pokupati regulisati sa Ministarstvom prosvjete jer Program stručnog osposobljavanja visokoškolaca ide preko njih.” 

Predstavnicima Unije saradnici ministra Nurkovića su jedino obećali da će pokušati da im izlobiraju sastanak sa predstavniciam Ministastva prosvjete.

Izvor: Vijesti

(Foto: www.shipspotting.com - Jedna od rijetkih kompanija koja ukrcava naše kadete je Dabinović iz Monaka)

Podijeli na: