Ekonomija

06.05.2022
664

RISTIĆ: MANJE GOSTIJU IZ UKRAJINE, RUSIJE I BJELORUSIJE, UKUPNA POSJETA IPAK ZADOVOLJAVAJUĆA; VAN GOG U KOTORU 21. MAJA

Direktor TO Kotor Jovan Ristić kazao je za Radio Kotor da je već sada evidentno da će sa područja Ukrajine, Rusije i Bjelorusije, ove sezone biti manje turista. 

Razlog su, kako je rekao, ratna dešavanja u prvoj i sankcije međunarodne zajednice prema druge dvije zemlje. 

Inače, u proteklim godinama, gosti iz ove tri zemlje, zajedno sa Kazahstanom, činili su ukupno oko 45 procenata posjete Kotoru. 

„Prošle godine su ukrajinski gosti činili između 12 i 15 procenata, a što se tiče gostiju iz Rusije i Bjelorusije, bili su daleko ispod onoga na što smo navikli. Izazov koji je zato bio pred nama je kako da ih nadomjestimo gostima sa drugih emitivnih tržišta. Imali smo vrlo kratak period da odreagujemo ka novim destinacijama. U komunikaciji sa Er-Montenegrom smo poradili na pokretanju nekih novih avio-linija, tako da mislim da smo na dobrom putu da u jednom dobrom dijelu nadomjestimo pomenute goste“, kazao je Ristić. 

Ističe da su gosti sa kruzera, kao i izletnici koji dolaze posredstvom turističkih agencija iz Hrvatske, Albanije, ali i iz drugih gradova u Crnoj Gori, značajan segmet posjete. 

„Ove godine možemo da se pohvalimo da je to na jednom dosta boljem nivou u odnosu na prethodnu godinu, koju je obilježio Covid. Naravno, mi smo još uvijek daleko ispod 2019. ali za sada možemo reći da je posjeta zadovoljavajuća, da možemo očekivati rast u narednom periodu“, kazao je Ristić, dodavši da ohrabrije broj gostiju koji trenutno borave u Kotoru, kojih je na istom nivou kao u periodu januar – maj 2019.   

Riječ je o gostima iz Zapadne Evrope, ali i sa drugih kontinenata i iz istočnoevropskih zemalja, posebno iz Poljske. 

Izletnici i gosti sa kruzera su takođe najčešće iz zapadnoevropskih zemalja. 

Ristić je za 21. maj Dan nezavisnosti najavio u Kotoru koncert grupe Van Gog.

Više detalja na turističke teme sa direktorom TO Kotor Jovanom Ristićem, možete čuti sjutra u emisiji „Život je more“ od 11 časova. 

Podijeli na: