Ekonomija

06.08.2020
272

REVITALIZACIJA GRADSKIH BEDEMA NA JEDINSTVENOJ LISTI PRIORITETNIH INFRASTRUKTURNIH PROJEKATA CRNE GORE  

Konačno se projekat ‘Revitalizacija fortifikacione baštine Crne Gore - Gradski bedemi Kotora' nalazi na Jedinstvenoj listi prioritetnih infrastrukturnih projekata Crne Gore, saopštavaju iz Opštine Kotor.

“Naime, raspisan je dvadeset četvrti poziv Zapadnobalkanskog investionog okvira (Western Balkans Investment Framework), a princip korišćenja sredstava iz ovog instrumenta zasniva se na dostavljanju predloga projekata. U procesu predlaganja projekta, neohodno je da predlagači projekta u fazi pripreme

projektne prijave aktivno sarađuju s resornim ministarstvom u određenoj oblasti i da predloženi projekat bude na Jedinstvenoj listi prioritetnih infrastrukturnih projekata. Opština Kotor je napravila ključni korak ka dobijanju sredstava za izradu projektno-tehničke dokumentacije u vrijednosti od 3.000.000 eura, ali i obavila niz intenzivnih pregovora sa Ministarstvom kulture. Nacionalna investiciona komisija kojom predsjedava predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković,  je na sjednici održanoj 29. jula 2020. godine, razmotrila i usvojila ažuriranu Jedinstvenu listu prioritetnih infrastrukturnih projekata na kojoj se sada nalazi i projekat ‘Revitalizacija fortifikacione baštine Crne Gore - Gradski bedemi Kotora'.

Projekti koji se finansiraju iz ovog instrumenta, zasnivaju se na podijeljenosti između granta za finansiranje izrade projektne dokumentacije koji dodijeljuje Evropska komisija kroz WBIF i same implementacije infrastrukturnog projekta koji se finansira dijelom iz kredita jedne od međunarodnih finansijskih institucija, a dijelom  korišćenjem bespovratnih sredstava iz EU instrumenata.

Opština Kotor je pokrenula i proces pribavljanja pisma namjere od jedne od međunarodnih finansijskih institucija za finansiranje infrastrukturnih radova na projektu ‘Revitalizacija fortifikacione baštine Crne Gore - Gradski bedemi Kotora'. Ovo pismo i konsultacije sa Ministarstvom finansija o planiranju budžeta su preduslov za podnošenje predloga projekta u okviru poziva Zapadnobalkanskog investionog okvira.

Uporedo sa ispunjavanjem preduslova za korišćenje sredstava iz instrumenta WBIF, Opština Kotor već aktivno radi na aplikaciji za dobijanje granta za finansiranje izrade projektne dokumentacije cjelokupnih kotorskih bedema dužine 4,6 km u vrijednosti od 3 miliona eura. Javnost će biti obaviještena o ostvrenom napretku  na ovom značajnom poduhvatu” – navodi se u saopštenju Opštine Kotor.

 

Podijeli na: