Ekonomija

05.02.2020
166

PODRŠKA INFRASTRUKTURNIM PROJEKTIMA U BOKI

Nacionalna investiciona komisija (NIK) usvojila je na današnoj sjednici, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, Izvještaj o radu za period jul-decembar 2019. godine i uputila ga Vladi Crne Gore na usvajanje. 

U Izvještaju se, između ostalog, daju informacije o projektima kanidovanim i finansiranim od strane Zapadnoblakanskog investicionog okvira (ZIO). Konstatovano je da je u decembru prošle godine Upravni odbor ZIO odobrio 4,4 miliona eura za sufinansiranje projekta Izgradnja infrastrukture za vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na Jadranskoj obali – Bokokotorski zaliv, faza II. 

Odobrena sredstva namijenjena su drugoj fazi izgradnje kanalizacione mreže u široj oblasti Bokokotorskog zaliva – odnosno povezivanje kanalizacije u Risnu, Perastu, Prčanju i Stolivu sa glavnim kolektorom u Kotoru i postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda. 

Takođe, u izvještajnom periodu, NIK-a je dala saglasnost za kandidovanje projekta  Ministarstva saobraćaja i pomorstva, kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir, za rekonstrukciju i modernizaciju željezničke pruge „Vrbnica – Bar“, državna granica sa Srbijom. Traženi iznos granta kod ZIO je 19 miliona eura. 

U dokumentu se navodi i da je na sastanku ZIO u decembru u Londonu saopšteno da će EU u narednom periodu povećati mogućnosti za finansijsku podršku investicijama u infrastrukturu ZB, a posebno u oblastima zaštite životne sredine i klimatskih promjena. 

(Vlada.cg)

(Foto – Montenegro Travel)

Podijeli na: