Ekonomija

17.11.2021
97

POČELA ISPLATA DJEČIJEG DODATKA

Počela je isplata dječijeg dodatka za djecu do šest godina za roditelje koji su se prijavili u septembru, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Foto: Ministarstvo finansija

"Podsjećamo, u godini socijalne pravde Ministarstvo finansija i socijalnog staranja uvelo je dječiji dodatak za djecu do šest godina u vrijednosti od 30 eura mjesečno. Prijave su počele 1. septembra u nadležnim centrima za socijalni rad, a za mjesec dana primljeno je više od 36 hiljada zahtjeva i donijet je isti broj rješenja. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja obezbijedilo je sredstva za isplatu dodatka za djecu do šest u iznosu od 17,6 miliona eura na godišnjem nivou", navodi se u saopštenju.

Dodaju da su uz to što je uveden dječiji dodatak od 30 eura mjesečno za djecu do šest godina, povećani i iznosi za djecu u stanju socijalne potrebe i to je mjesečno po 44 i 60 eura, a ukoliko su na redovnom školovanju primanje imaju do osamnaeste godine.

Iz tog vladinog resora podsjećaju da je u ovoj godini Vlada Crne Gore obezbjedila i besplatne udžbenike za sve osnovce te da je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao da je namjera ove Vlade bolji životni standard svih građana, naročito najmlađih, kao i uvođenje dječijeg dodatka za svu djecu.

"Ovim putem želim da se zahvalim koleginicama i kolegama iz centara i ministarstva koji su uložili maksimalne napore da se ovaj projekat implementira bez problema. Da su centri za socijalni rad posvećeno radili, pokazuje podatak da su, poređenja radi, za jedan radni dan uradili približan broj prijemnih listova, odnosno zahtjeva za dječiji dodatak kao za pola mjeseca avgusta ove godine za sve postupke koji se rade kroz Socijalni karton", istakao je Spajić.

Dodao je da su svjesni da su se u nekom momentu stvorile i gužve ispred većih centara za socijalni rad, prije svega u Podgorici, međutim i to je riješeno otvaranjem novog punkta kod Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu.

Ministar se zahvalio na kontinuiranoj podršci partnera iz UNDP-a i UNICEF-a kako na ovom projektu tako i u cjelokupnoj reformi sistema dječije i socijalne zaštite.

Napominju da se nastavlja podnošenje zahtjeva za djecu do navršene šeste godine života i zbog toga pozivaju sve one koji nijesu podnijeli zahtjev da to i učine. Od dokumentacije je potrebna lična karta roditelja/staratelja i matični broj djece odnosno djeteta.

Počela je i redovna isplata materijalnih davanja i usluga iz socijalne, dječje i boračke i invalidske zaštite za oktobar 2021. godine u ukupnom iznosu od: 8.093.275,66 eura, od čega je 1.059,570.00 za dodatak za djecu 0-6 godina.

Tekst - Portal RTCG

Podijeli na: