Ekonomija

30.01.2020
277

OPŠTINA KOTOR – KUPOVINA NEPOKRETNOSTI JUGOPETROLA ZA EFIKASNIJE OBAVLJANJE POSLOVA

Opština Kotor, u cilju stvaranja uslova za što neposrednije i efikasnije vršenje poslova i zadovoljavanja potreba lokalnog stanovništva, a uz saglasnost odbornika na prekjuče održanoj 36. sjednici lokalnog parlamenta, pristupa kupovini nepokretnosti u vlasništvu privrednog društva “Jugopetrol“ ad Podgorica, podsjećaju iz Kabineta predsjednika Opštine Kotor.

“Konačna ponuđena tržišna vrijednost iznosi 2.650.000 eura uz mogućnost isplate u tri rate. Odmah nakon potpisivanja ugovora o kupoprodaji, uplatom prve rate u iznosu od 1.050.000 eura, te uz dostavljanje bankarske garancije na iznos od milion eura, Opština Kotor će se uknjižiti na nepokretnostima KO Privredna zona.

Na osnovu već dostavljene pisane saglasnosti CEDIS-a, započeće se  priprema skupštinske Odluke o zamjeni nepokretnosti između Opštine Kotor i CEDIS-a, na način što bi Opština Kotor ustupila nepokretnosti u KO Privredna zona CEDIS-u, a sve u svrhu obezbjeđenja poslovanja i ekonomskog prostora za potrebe Regiona 5-organizacione cjeline na nivou opština Kotor, Tivat i Herceg Novi. S druge strane, CEDIS bi ustupio Opštini Kotor nepokretnosti koje se nalaze na Tabačini, čija je lokacija i mogućnost valorizacije za Opštinu Kotor od velikog značaja.

Kako dio nepokretnosti u KO Škaljarima, Opština Kotor – DOO “Vodovod i kanalizacija Kotor“, na osnovu Ugovora o zakupu koristi za potrebe tehničke službe, uz godišnju naknadu Jugopetrolu u iznosu od 47 000 eura sa PDV-om, na ovaj način će se trajno riješiti problem njihovog smještaja. Takođe, kupovinom imovine Jugopetrola, obezbijediće se trajan i kvalitetan smještaj drugih organa ili ustanova u vlasništvu Opštine Kotor. Isto tako, obezbijediće se i adekvatan prostor za smještaj lica i organizacija sa teritorije opštine, kojima je Opština Kotor shodno zakonskim aktima u obavezi iste obezbijediti (NVO, sportske organizacije, razna udruženja i slično).

Važno je istaći da je na navedenoj lokaciji po Prostorno urbanističkom planu Opštine Kotor, planirana mogućnost izgradnje još jednog sprata, što nesumnjivo predstavlja dodatni benefit, za poboljšanje uslova rada organa lokalne uprave.

Podsjećanja radi, na ovoj Odluci izvršne vlasti Opštine Kotor rade od 2015. Zbog promjene vlasti 2017. godine, ovaj, pa ni slični projekti nijesu ugledali svjetlost dana, što zbog neslaganja koalicionih partnera, što zbog nezainteresovanosti i neznanja ondašnje vlasti. Na taj način zaustavljen je investicioni razvoj Kotora.

Na 36. skupštini gradskog parlamenta, odbornici su se usaglasili da se  Odluka o kupovini nepokretnosti u vlasništvu privrednog društva “Jugopetrol“ suštinski razlikuje od one koju je prethodna vlast planirala da usvoji, jer je precizno navedena namjena nekretnine, što svakako nije bio slučaj u bliskoj nam prošlosti” – navodi se u saopštenju koje nam je proslijeđeno iz Kabineta predsjednika Opštine.

Podijeli na: