Ekonomija

16.11.2021
262

ODRŽAN SASTANAK POVODOM IZGRADNJE REGIONALNOG CENTRA ZA UPRAVLJANJE OTPADOM

Povodom izgradnje regionalnog centra za upravljanje otpadom, na sastanku sa ministrom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, prof. dr Ratkom Mitrovićem predsjednicima opštine Nikšić, Markom Kovačevićem, Budva, Markom Carevićem, Herceg Novi, Stevanom Katićem, Kotor, Vladimirom Jokićem, Plužine, Mijuškom Bajagićem, Žabljak, Veselinom Vukićevićem i potpredsjednikom Opštine Tivat,  Vladimirom Arsićem, predstavljena je Studija izbora lokacije i dogovoreno da se formira Koordinaciono tijelo koje će pripremiti uslove za objavljivanje javnog poziva za izgradnju regionalnog centra za upravljanje otpadom. 

Predlog je da koordinaciono tijelo čini po jedan predstavnik iz svake opštine i jedan predstavnik Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Budući da je planirano da se regionalni centar gradi na teritoriji Opštine Nikšić, predlog je da predsjednik koordinacionog tijela bude Marko Kovačević, predsjednik Opštine Nikšić, a potpredsjednik dr Dušan Bugarin, direktor Direktorata za ekologiju u MEPG.

Osim toga, Koordinaciono tijelo treba da sagleda pravni osnov i osmisli model po kojem će se opštine udružiti i povjeriti dio poslova zainteresovanom partneru.

Jedan od modela koji je predstavljen na sastanku podrazumijeva privatno-javno partnerstvo.

Prethodno je Studijom izbora lokacije koju je izradila Opština Nikšić u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma predstavljena optimalna lokacija za izgradnju regionalnog centra za upravljanje otpadom u Nikšiću-Stubica. 

"Naš strateški cilj je rješavanja problema otpada u Crnoj Gori. Ovo je jedan od osnovnih koraka koji smo morali da preduzmemo da bismo očistili Crnu Goru", poručio je ministar Mitrović.

On je saopštio da je najveći podsticaj za rješavanje problema otpada dobio nakon obilaska deponije Mislov do u Nikšiću.

Marko Kovačević, predsjednik Opštine Nikšić izjavio je da je rješavanje problema otpada izuzetno važno za opštinu Nikšić, posebno zbog postojeće nelegalne deponije Mislov do. "Izgradnjom regionalnog centra za upravljanje otpadom saniraćemo i riješiti ogromni problem Nikšića. I ne samo da će to biti značajno zbog građana Nikšića, već će predstavljati i zamajac našem evropskom putu i ispunjavanju mjerila iz Poglavlja 27", dodao je Kovačević.

On je zahvalio ministru Mitroviću na inicijativi, a kolegama predsjednicima opština na saradnji.

Marko Bato Carević, predsjednik Opštine Budva, kao domaćin današnjeg sastanka naglasio je da ga posebno raduje što su Vlada Crne Gore i ministar Mitrović krenuli u rješavanje problema, i to sistemski, što nije bio manir prethodnika sa državnog nivoa.

"Imamo iskustva evropskih zemalja, iskoristićemo i primijeniti najbolju praksu, optimista sam da će ovo biti uspješan projekat", dodao je Carević.

(Saopštenje Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma)

Podijeli na: