Ekonomija

02.08.2022
166

ODRŽAN SASTANAK NA TEMU IZAZOVI - TURISTIČKA SEZONA 2022.

Sastanak Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje na temu „Izazovi – turistička sezona 2022. godine“, koji je danas održan u Budvi bio je prilika da članovi Odbora, predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, predstavnici nadležnih državnih institucija, predstavnici lokalnih samouprava i različitih udruženja razgovaraju o svim važnim temama u vezi sa stanjem turizma u Crnoj Gori.
Predsjednik Odbora Dragan Krapović je upoznao prisutne da je ovaj način rada nova faza u radu Odbora. Ukazao je da je Odbor posvećen analizi izazova sa kojima se turistička ponuda Crne Gore suočava po prvi put. Istakao je da će tokom avgusta u fokusu rada Odbora biti realizacija turističke sezone u  južnom regionu Crne Gore, a u septembru tekuće godine posebna pažnja će biti posvećena sjevernoj regiji Crne Gore, gdje će se u jednoj od opština održati drugi sastanak na kojem će se sumirati utisci i ukazati kojim putem je potrebno ići kako bi se odgovornije i pravovremeno pripremile naredne  turističke sezone.
Ministar ekonomskog razvoja  turizma Goran Đurović je ukazao na potrebu uključenja svih relevantnih faktora kako bi se zajedničkim snagama kreirala Strategija koja bi dala smjernice za postepeno rješavanje postojećih problema.
Direktorica NTO Ana Tripković Marković je istakla da su raspoloživi podaci ohrabrujući i da se može zaključiti da se radi o uspješnoj predsezoni i nada se još boljem završetku ljetnje turističke sezone. Smatra da je važno riješiti pitanje finansiranja NTO, kako bi mogla na kvalitetniji način da radi na obogaćivanju turističke promocije crnogorskog turizma.
Direktor JP „Morsko dobro” Mladen Mikijelj je na osnovu raspoloživih podataka zaključio da je ova sezona značajno uspješnija nego 2021. godine, a minimalno uspješnija nego 2019. godine. Istakao je da se samo kroz realizaciju infrastrukturnih projekata može unaprijediti prostor u zoni Morskog dobra što je jedna od osnova za kvalitetno odvijanje turističke sezone.
Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović, predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, potpredsjednica Opštine Bar mr Tanja Spičanović, šef Kabineta predsjednika Opštine Budva Nikola Jovanović i menadžerka Opštine Ulcinj Ivana Karađinović su se u svojim izlaganjima saglasili da je od krucijalne važnosti izmjenom zakonskih rješenja riješiti problem infrastrukture, buke, odvođenja i odlaganja otpada, problema u zdravstvenom turizmu i unapređenju sistema zaštite i spašavanja.
Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Nikola Vujović je istakao da bi se manipulacije informacijama o uspješnosti turističke sezone mogle spriječiti implementacijom različitih alata kao što je uvođenje satelitskih računa. Rekao je da bi podrška Investiciono razvojnog fonda i bankarskog sektora mogla dati doprinos kvalitetnijem poslovanju kompanija u turizmu.  On smatra da bi trebalo uticati na smanjenje problema radne snage u turizmu kroz izmjene zakonskih rješenja, kako bi se olakšalo angažovanje domaće radne snage.
U uvodnom dijelu učešće su uzeli predstavnica asocijacije turističkih vodiča Darinka Grloman, predsjednik Udruženja hotela Crne Gore Nikola Pejović, direktorica Udruženja izdavaoca privatnog smještaja Branka Džoganović, predsjednik Udruženja ugostitelja Opštine Budva Aleksandar Jovanović i ukazali su na problem sa kojima se susrijeću u svakodnevnom radu.
Poslanik dr Dejan Đurović je izjavio da je turizam u Crnoj Gori mlada privredna grana koja doprinosi prihode budžetu i da bi se razvijala potrebno je ojačati infrastrukturu i donijeti zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata koji bi bio osnov za djelovanje predstavnika lokalne samouprave. On smatra da je potrebno razvijati sportski  i zdravstveni turizam kako bi turistička sezona duže trajala.
Poslanica Jovanka Laličić smatra da je potrebno raditi na usavršavanju sistema prikupljanja podataka kao što je na primjer broj gostiju kako bi se izbjegle manipulacije. Rekla je da je situacija uslovljena kovid krizom i agresija Rusije na Ukrajinu zahtijevaju da se donose kratkoročni i efikasni planovi i mjere kako bi se moglo odgovoriti datom trenutku. Ukazala je na propuste koji su napravljeni u prethodnom periodu i da li su napravljene procjene posljedica koje bi mogle da nastanu. Istakla je zadovoljstvo što je bila u prilici da čuje mišljenja iz različitih uglova što će doprinijeti donošenju kvalitetnijih zaključaka.
Poslanik Genci Nimanbegu je istakao da treba donijeti novi Zakon o morskom dobru koji bi išao u pravcu decentralizacije kako bi se izbjegli sukobi nadležnosti na državnom nivou sa nadležnostima lokalnih samouprava.
Poslanica Jelena Božović je istakla da su glavni problemi unprjeđenja turističke ponude loša infrastruktura, problem buke, odlaganja otpada, gužve na graničnim prelazima i što bi trebalo da bude prioritet. Složila se sa sagovornicima da je potrebno turističku sezonu pripremati na vrijeme i dodala je da bi u ponude turističkih agencija trebalo uključiti i ponude sjevernih opština.
U dijelu završnih napomena konstatovano je da:

 • Mediji su nanijeli štetu sezoni prenošenjem određenih izjava;
 • Problem evidencije turista;
 • Potrebna evidencija u realnom vremenu;
 • Neophodna jedinstvena metodologija praćenja turista i prihoda;
 • Boravišna taksa je naplaćena u BD za 46% više nego u prethodnom period, ali po drugim pokazateljima ima manje gostiju, zato je potrebno precizirati analitiku;
 • Povećati budžet NTO;
 • Boravišna taksa, članski doprinos, turistička taksa-namjenski prihod;
 • Pratiti pitanje erozije Ade Bojane;
 • Koordinacija državnih i lokalnih inspekcijskih službi treba da se unaprijedi;
 • Zakon o zaštiti od buke u životnoj sredini nije sprovodiv;
 • Javno zdravlje prioritet;
 • Resurse neophodno održivo koristiti;
 • Linijski pomorski saobraćaj rješenje;
 • Unaprjeđenje infrastructure;
 • Obavezni limitatori buke u lokalima;
 • Lokalne samouprave ne mogu da se pripreme lako za kvalitetnu uslugu šest puta većeg obima od redovnog;
 • Brza saobraćajnica je nešto što se treba raspraviti;
 • Infrastruktura, buka, otpad, privremene lokacije, privatni smještaj je nešto što će biti predmet daljeg interesovanja;
 • Nova zakonska inicijativa za Zakon o turizmu i ugostiteljstvu.

(izvor portal Skupštine Crne Gore)

Foto- portal SKUPŠTINE CRNE GORE

Podijeli na: