Ekonomija

06.10.2021
154

NASTAVLJAJU SE AKTIVNOSTI NA OBEZBJEĐIVANJU EFIKASNOG UPRAVLJANJA MORSKIM ZAŠTIĆENIM PODRUČJIMA

U okviru sprovođenja GEF projekta „Promovisanje upravljanja zaštićenim područjima kroz integrisanu zaštitu morskih i priobalnih ekosistema u obalnom području Crne Gore“, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma organizovalo je Obuku za upravljanje morskim zaštićenim područjima, od 4-6. oktobra, u Petrovcu, nadomak skoro proglašenog Parka prirode Katič.

Ovaj trening predstavlja uvod u niz obuka koje su identifikovane kao priroritetne u kontekstu efikasnog upravljanja morskim područjima, dok slijede i radne obuke tokom kojih će se raditi na dokumentima za upravljanje. Angažovane konsultantkinje za ovu radionicu su iskusni eksperti iz Hrvatske, Milena Šijan i Marija Crnčević, koje su tokom trodnevne radionice prenijele iskustvo u upravljanju morskim zaštićenim područjima, s fokusom na dobre prakse, dobra i loša iskustva, vizije zaštićenih područja uz identifikaciju vrijednosti i prijetnji, uključivanje zainteresovanih strana u proces upravljanja, jačanje kapaciteta nadležnih institucija za potrebe upravljanja u smislu edukacije i povećanje kadrova, kao i sami proces planiranja upravljanja. Data je osnova i predstavljeni su elementi za proces izrade planova upravljanja i obrađene teme planova upravljanja kao alata upravljanja, uključivanje zainteresovanih strana u upravljanje morskim zaštićenim područjima, definisanje vizije, ciljeva, aktivnosti i indikatora plana upravljanja i komunikacija u zaštiti prirode.

U periodu do kraja tekuće godine, kao i tokom 2022. godine, uz podršku projekta planirana je organizacija različitih tematskih radionica za obezbjeđivanje efikasnog upravljanja morskim zaštićenim područjima, kao što su radionice za pripremu finansijskih planova za upravljanje, za monitoring biodiverziteta u ovim područjima, razvoj održivih vidova turizma, zatim radionice za definisanje operativne kontrole i nadzora, itd. 

U obuci, pored Ministarstva, učestvuju predstavnici JP Morsko dobro, Uprave za inspekcijske poslove, Uprave pomorske sigurnosti, Agencije za zaštitu životne sredine, Instituta za biologiju mora, ribarskih udruženja – Udruženje profesionalnih ribara Katič i nevladinog sektora: Green Home i MedCEM.

Podijeli na: