Ekonomija

18.03.2020
490

KORONA VIRUS VELIKI IZAZOV POMORCIMA NA TRGOVAČKIM BRODOVIMA ZBOG SVE VEĆIH OGRANIČENJA KOJA NAMEĆU DRŽAVE LUKA

Zabrana promjene posade u lukama donosi velike rizike za posade, brodove, luke i društvo, saopštavaju iz međunarodne asocijacije Interkargo, prenosi sajt Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore sa sjedištem u Kotoru. 

 “Koronavirus (COVID-19) je već prouzrokovao gubitak hiljada ljudskih života i mjere vlasti od ograničenja putovanja i zatvaranja gradova, pokrajina i država širom sveta. Zajednice na većini kontinenata i ekonomija trenutno su izložene ovoj ozbiljnoj prijetnji i posljedičnim metežima.  

Tokom ove veoma teške pandemije, naše Udruženje (Interkargo) želi da podsjeti društva i nacije da bez trgovačkih brodova i pomoraca, teret ne može da se prevozi između kontinenata.  

Prevoznici za suvi rasuti teret ostaju “radni konji” međunarodnog brodskog prevoza za oko 90% svjetske trgovine, služeći osnovnim potrebama kao što su hrana i energija, uključuju žitarice, poljoprivredne i šumske proizvode, kao i gvožđe i druge minerale rude, uglja i đubriva i nekoliko drugih osnovnih dobara koji služe infrastrukturi za dobrobit stanovništva. 

Interkargo želi da istakne logističke izazove prevoza pomoraca koji su završili morsku službu i traže pomoć da se ponovno pridruže porodicama.  

Dok njihove kolege pomorci stoje na obali u svojoj matičnoj zemlji, postupak pomoći je zaustavljen jer su mnoge lučke države usvojile lokalne propise, ograničenja putovanja i karantine zbog COVID-19, uprkos tome što IMO ima na umu slobodan pristup pomorcima.  

U mnogim slučajevima ni pomorci ni kompanije ne znaju koliko dugo mogu da izdrže. 

Iako naše Udruženje u potpunosti podržava izdate smjernice IMO-a i drugih sudionika, poput operativnih razmatranja za upravljanje slučajevima COVID-19 na brodovima, takođe distribuiranih putem naše veb stranice, INTERCARGO poziva države članice IMO-a i sve države luke da prihvate pragmatični pristup u pružanju pomoći brodovlasnicima i pomorcima da prevaziđu ove izazove uklanjanjem nepotrebne prepreke da pomorci napuste ili se pridruže brodu u svojim lukama.  

Svijet se oslanja na pomorski transport i usluge sektora brodova za prevoz suvog tereta.  

Pomorcima je potrebna naša podrška i saosjećanje sa razumljivim, a ne pretjeranim, ograničenjima u odnosu na COVID-19.  

Bez efikasnih promjena posada, lanac snabdijevanja bi se urušio što bi dovelo do osnovne nestašice proizvoda i većih teškoća za ljude širom svijeta. 

 Najvažnije je razmotriti mentalno stanje pomoraca koji se raduju ponovnom dolasku u svoje porodice nakon odsluženja 4-9 mjeseci na brodu, kao i štetne posljedice na sigurnu plovidbu i upravljanje brodovima.  

Zabrana promjene posade u lukama donosi velike rizike za posade, brodove, luke i društvo”.  

www.intercargo.com

https://captainsmontenegro.me/ 

Foto : https://asia.nikkei.com/

Podijeli na: