Ekonomija

07.02.2020
340

JOŠ 4,4 MILIONA ZA KANALIZACIONI I VODOVODNI SISTEM

Zapadnobalkanski investicioni okvir (ZIO) je u decembru prošle godine odobrio 4,4 miliona eura za sufinansiranje projekta Izgradnja infrastrukture za vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na Jadranskoj obali – Bokokotorski zaliv, faza II. Odobrena sredstva namijenjena su drugoj fazi izgradnje kanalizacione mreže u široj oblasti Bokokotorskog zaliva – odnosno povezivanju kanalizacije u Risnu, Perastu, Prčanju i Stolivu sa glavnim kolektorom u Kotoru i postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda.  

O ovoj temi bilo je riječi u današnjoj emisiji Radio Kotora “Pitajte gradonačelnika”. 

“Kroz “skrining” koji je završen krajem decembra Kotor je dobio još 4,4 miliona EUR za dio nedostajućeg kanalizacionog sistema, odnosno promjenu tranzitnog vodovodnog cjevovoda preko Prčanja. Imamo sada nekih 9,6 milona granta, dok cijeli projekat iznosi 13 miliona. U razgovoru sa predstavnicima KFW banke dogovoreno je da apliciramo za dio granta nedostajućih tri miliona”, kazao je predsjednik opštine Kotor Željko Aprcović, dodavši da je riječ o kreditnim sredstvima po veoma povoljnim kamatnim stopama. 

Sa Vodakomom, Vodovodom i predstavnicima KFW-a dogvoreno je da se do 01. marta dobiju kompletni urbanističko-tehnički uslovi sa saglasnošću Uprave za zaštitu kulturnih dobara. 

“Za očekivati je da ćemo od 01. oktobra krenuti u realizaciju tog izuzetno značajnog infrastrukturnog objekta koji će omogućiti da sve kanalizacione otpadne vode budu sakupljene i usmjerene ka postrojenju za preradu otpadnih voda, odnosno preko crpne stanice Peluzica, dalje kroz tunel”, kazao je Aprcović. 

Kod KFW-a će se aplicirati i za dio sredstava za hitne mjere. 

“U više navrata sam ukazao da treba probati probamo da se napravi dio vodovodnog sistema koji bi povukao određenu količinu vode iz regionalnog vodovoda i snabdijevao Morinj i Kostanjicu. Vrijednost investicije je 536.000 EUR i za to ćemo dobiti neophodnu podršku KFW banke. Samim tim ćemo rasteretiti vodosnabdijevanje Risna. Zato je za očekivati da ovaj grad ljeti ima bolje snabdijevanje”, kazao je Aprcović. 

Za očekivati je i rekonstrukciju puta od kružnog toka u Morinju preko Risna, Perasta do Ljute. Vrijednost radova na asfaltieranju lokalnih saobraćajnica je 600.000 EUR. 

“Radi se u Grblju, na Trojici, užem gradskom jezgru. Asfaltira se i plato ispred Doma zdravlja, a uz značajnu pomoć Opštine, za 25 dana biće to potpuno nova zgrada. Asfaltira se ispred zgrade Ujedinjenih nacija, ide se dalje ka Risnu i Krivošijama. Planira se i asfaltiranje ulice prema vrtiću na Zlatnim njivama. Sa Upravom javnih radova potpisan je ugovor od 500.000 EUR za ulaganje u saobraćajnu infrastrukruru, a 350.000 za početak rekonstruikcije i sanacije dijela putne infrastrukture od Stare fortece prema Šišićima i Nalježićima, dijela puta od Lastve grbaljske završno do Bratešića. Gradiće se i dva potporna zida. Ovih 150.000 opredijeljeno je za dio ulice od Jugopetrolove pumpe u Škaljarima, pored Autoremonta, do trafostanice u vlasništvu CEDIS-a. Asfaltraće se i dio parkinga između zgrade UN,  Jadranske magistrale i zgrade Pionira. Označiće se mjesta i preći dalje. Juče je počela sanacija i rekonstrukcija pješačke staze od groblja u Škaljarima ka Novom naselju. Završen je projekat rekonstrukcije i sanacije ulice Iva Brkanovića, koja će omogućiti potpuno drugačiju saobraćajnu komunikaciju”, kazao je Aprcović. 

Očekuje se i tender za radove na Njegoševoj ulici.

 Na pitanje kada se može očekivati Skupština VK Primorac, kojeg je preuzela Opština Kotor, Aprcović je kazao da su “iskrsli određeni problemi u smislu realizacije ugovorenih obaveza po osnovu preuzimanja dijela osnivačkog kapitala”. 

“Nadam se da ćemo u narednih pet-šest dana izaći iz toga jer sam u više navrata sa dosadašnjim predsjednikom kluba razgovarao o ovom veoma kompleksnom pitanju. U najkraćem mogućem roku se nadam da ćemo održati osnivačku skupštinu i na osnovu nje izvršiti registraciju kod nadležnog Ministarstva sporta i mladih”, kazao je Aprcović.

On je rekao i da se iskreno nada da će radovi na rekonstrukciji zatvorenog bazena biti završeni do 15. marta. 

Povodom fantastičnog rezultata ekipe kotorskog Lahora i broda  "MM Shining" 13. oktobra prošle godine u Tršćanskom zalivu, kada su bili prvi u svojoj klasi i drugi u generalnom plasmanu čuvene regate Barcolana, najvećeg jedriličarskog takmičenja na Mediteranu i jedne od po broju učesnika, najvećih regata na svijetu, Aprcović je najavio da se razmišlja i o jedriličarskoj atrakciji na relaciji Kotor-Venecija. 

“Ideja koja je potekla od naših sugrađana Miloša i Marka Radonjića, da se naparavi regata, turističko – sportska manifestacija,  krajem maja i početkom juna koja bi povezala Veneciju i Kotor, gdje bi svi iz regiona uzeli učešće i napravili nezaboravnu atrakciju brodovima dužine 10 do 30 metara sa velikim jedrima”, kazao je Aprcović. 

On je rekao i da sport ima primat kod lokalne samouprave posebno jer i onaj amaterski, kao i profesionalni, izgrađuju kvalitetno društvo. 

Reprizu emisije “Pitajte gradonačelnika” možete slušati večeras od 20 i 30.

Podijeli na: