Ekonomija

21.06.2020
587

IZGUBILI MILIJARDE: NAJVEĆI SVJETSKI ORGANIZATOR KRSTARENJA RASPRODAJE IMOVINU

Britansko-američki organizator krstarenja Karnival saopštio da je drugo fiskalno tromjesečje zaključio s neto gubitkom od 4,4 milijarde dolara zbog pandemije Kovida-19 koja ga je prisilila na otpis suvišnih brodova.

Neto gubitak u tromjesečnom periodu zaključno s krajem maja najveći je u istoriji vodećeg organizatora krstarenja u svijetu. U istom razdoblju prošle godine kompanija je poslovala s neto dobiti od 451 miliona dolara.

Poslovanje s krstarenjima srušilo se nakon što je nekoliko brodova, postalo žarištie epidemije koronavirusa. Neki su putnici i radnici umrli od posljedica zaraze, a nekima je određen karantin u lukama. Karnival je zbog pandemije I posljedica bio primoran da smanji ukupne kapacitete. Nakon prodaje šest brodova bili su prisiljeni da otpišu dvije milijarde dolara zbog razlike u prodajnoj cijeni i njihovoj knjigovodstvenoj vrijednosti. Kada se isključi taj otpis, neto gubitak iznosio je 2,4 milijarde dolara.

-Što duže traje pauza u poslovanju, to će veći biti uticaj na likvidnost i finansijski položaj kompanije“, naglašavaju u Karnivalu.

Krstarenja se obično rezervišu šest mjeseci do godinu dana unaprijed, a od izbijanja epidemije na brodovima u Aziji Karnival i njegovi konkurenti bili su prisiljeni da otkažu, refundiraju ili promijene rezervacije za hiljade karata.

(Bankar.me)

(Foto portal Vijesti: Potpuno novi mega-kruzer „Carnival Vista“ od 133.500 bruto-tona, na svom prvom komercijalnom putovanju početkom maja 2016. prilikom dolaska u Kotor)

Podijeli na: