Ekonomija

23.11.2020
310

FOND SOLIDARNOSTI ZA MUZIČKE AUTORE

Kako u cijelom svijetu, tako i kod nas, muzički autori su najviše pogođeni trenutnom krizom koja je dovela do otkazivanja velikog broja kulturnih i zabavnih aktivnosti na kojima se koristi muzika i autore ostavila bez svojih honorara.
Kako bi muzičkim autorima pomogli da u ovim vanrednim okolnostima ostanu kreativni i lakše prevaziđu nastale posljedice, PAM CG je kao društveno odgovorna organizacija po drugi put ove godine osnovao Fond solidarnosti u iznosu od 10.000 € iz kojeg će biti isplaćena jednokratna bespovratna pomoć.
Zahtjev mogu podnijeti članovi PAM CG koji nemaju redovna mjesečna primanja (ili su zbog trenutne situacije ostali bez istih).
Zahtjevi sa obrazloženjem potrebe za finansijsku podršku se šalju isključivo elektronskim putem do 05. decembra na e-mail: office@pam.org.me, a po zahtjevima će se odlučiti najkasnije do 10.12.2020. godine.
Ovo predstavlja nastavak PAM-ovih kontinuiranih aktivnost u cilju podrške svojim članovima.

Autorski honorari za 2020. godinu biće ranije isplaćeni.
Stručna služba PAM CG preduzima određene aktivnosti kako bi i u ovakvim okolnostima profesionalno obavljala poslove i radne zadatke, posebno kada je u pitanju obrada podataka za raspodjelu autorskih honorara. Ulažemo dodatne napore kako bi tantijemi za 2020. godinu, autorima i nosiocima prava u Crnoj Gori i svijetu bili isplaćeni na proljeće, što je ranije nego u odnosu na dosadašnju praksu.

Poziv RTV emiterima
Apelujemo na rtv emitere da u svojim programskim šemama imaju veću zastupljenost domaćih muzičkih autora kako bi im bili isplaćeni veći autorski honorari. Finansijske posljedice trenutne krize biće dugoročne i sigurno će značajno uticati na raspodjelu tantijema koja će biti naredne godine. Stoga očekujemo da RTV emiteri uvaže naš apel i nađu interes da u programskim sadržajima, u skladu sa svojim mogućnostima, fokusiraju pažnju na muzičko stvaralaštvo crnogorskih autora raznih žanrova. Na taj način će pokazati da naša muzika živi, a da autorske naknade treba da ostanu u Crnoj Gori.
RTV emiteri koji se odazovu pozivu, crnogorski muzički autori će to svesrdno cijeniti.

Podrška turističkoj privredi
Uz određene stimulativne mjere i smanjenje naknada za legalne korisnike, ublažili smo finansijska opterećenja i pomogli u obavljanju djelatnosti u uslovima drastično smanjenih putovanja, ulazaka u zemlju, turističkih aranžmana odnosno broja noćenja iz regiona i svijeta kao i korišćenja ugostiteljskih usluga.
Podsjetimo, PAM CG je u cilju ublažavanja negativnih posljedica pandemije na poslovanje turističke privrede, sve turističko ugostiteljske objekte (sa ili bez smještajnih kapaciteta), od 01. marta do 31. maja u cjelosti oslobodio obaveze plaćanja naknada muzičkim autorima dok je za mjesece jun, jul, avgust i septembar ove godine legalnim korisnicima odobrio dodatni popust od 30%, a za oktobar i novembar popust od 50%.

Aktuelna kriza prouzrokovana koronavirusom predstavlja veliku globalnu prijetnju za sve nas ali vjerujem da ćemo kao društvo iz svega izaći sa više solidarnosti, razumijevanja, zajedništva i podrške jednih drugima. Jedino na taj način možemo pobijediti izazove sa kojima se susrijećemo svakog dana i posebno pomoći kulturnom i kreativnom sektoru.
Navedene mjere, u uslovima pandemije, bile su od koristi kako muzičkim autorima tako i turističkoj privredi ali su i učinile da sistem zaštite intelektualne svojine, prije svega autorskih muzičkih djela, bude održiv i na zakonu zasnovan.
PAM CG
Izvršni direktor Vasilije Raičević

Podijeli na: