Ekonomija

25.03.2021
345

DANAS POČINJE PRVO ISTRAŽNO BUŠENJE NAFTE U CRNOGORSKOM PODMORJU

Konzorcijum kompanija Eni i Novatek danas započinje prvo istražno bušenje nafte u crnogorskom podmorju.

Tradicionalno, pred pocetak bušenja, održava se ,,PRE SPUD” meeting. U praksi on se održava na postrojenju ali ovog puta zbog pandemije i mjera sprečavanja sirenja virusa Covid-19 sastanak će se održati online preko MS Teams-a gdje će biti prisutni predstavnici koncesionara, podizvođači i predstavnici Uprave za ugljovodonike zajedno sa državnim sekretarom g. Markom Perunovićem.

Na sastanku će biti riječi o samom projektu, dizajnu bušotine, planiranim operacijama, mjerama sigurnosti i zaštiti životne sredine kako na postrojenju tako i u Luci Bar, kao i o mjerama za sprečavanje širenja virusa Covid-19. Koncesionari su u program sprečavanja širenja virusa ulozili preko 2.5 miliona eura.

 Istražno bušenje na dubini od 6.525 metara, u moru između Bara i Ulcinja, trajaće četiri i po do šest mjeseci.

Nakon toga će se definisati potencijal ležišta, kako bi se maksimalno iskoristio njegov kapacitet i isprojektovao način proizvodnje, koja bi mogla da zaživi četiri do šest godina od završetka prve bušotine.

Ministarstvo kapitalnih investicija i Uprava za ugljovodonike  koncesionarima želi srećan rad uz nadu da će ovo istraživanje doprinijeti ekonomskom i ekološkom preporodu Crne Gore.

(Saopštenje Ministarstva kapitalnih investicija)

Foto: mapio.net/ilustracija

Podijeli na: