Ekonomija

14.09.2020
454

CG PREDUZEĆIMA KREDIT OD 50 MILIONA

Mala i srednja preduzeća (MSP) i preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom, koja posluju u sektoru turizma i drugim sektorima u Crnoj Gori koji su najteže pogođeni pandemijom Kovidom-19, moći će da koriste sredstva iz kredita vrijednog 50 miliona eura, po osnovu ugovora koji je Evropska investiciona banka (EIB) danas zaključila sa Investiciono-razvojnim fondom Crne Gore (IRF).

Kredit će, kako je saopšteno, pružiti podršku za brži oporavak crnogorske privrede kroz povoljnije finansiranje za MSP, preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom i javna preduzeća kako bi se sačuvala radna mjesta i likvidnost preduzeća.

Kredit je dio programa podrške Tima Evropa za oporavak Zapadnog Balkana od Kovida-19, koji je najavljen na samitu EU-Zapadni Balkan održanom u Zagrebu u aprilu.

"Ovaj program preduzećima pruža povoljno finansiranje kako bi se obezbijedio nastavak njihovog poslovanja i brži i održiviji oporavak od pandemije. Ova kreditna linija takođe predstavlja prvu tranšu iz programa kreditiranja vrijednog 500 miliona eura koji je Upravni odbor EIB odobrio u junu 2020. godine, a koja je namijenjena javnom sektoru i nacionalnim promotivnim bankama u regionu Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju EIB-a.

Potpredsjednik EIB Dario Scannapieco istakao je da su MSP i preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom u Crnoj Gori teško pogođena pandemijom Kovid-19. 

"S obzirom na to da je turizam glavni pokretač ekonomskog rasta, EIB će pomoći Crnoj Gori da se suoči sa ovim do sada neviđenim izazovima, te će pružiti podršku primarnom izvoru prihoda u zemlji, bržem oporavku i razvoju otpornije ekonomije. Naši povoljniji krediti pružiće podršku drugim ključnim sektorima, kao što su trgovina, transport i građevinarstvo. Ponosni smo što možemo da pružimo ovu ključnu komponentu paketa podrške Tima Evropa za Crnu Goru, zemlju kandidata za pridruživanje Evropskoj Uniji", saopštio je potpredsjednik EIB. 

Zoran Vukčević, predsjednik Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, je kazao da je Evropska investiciona banka je još jednom pokazala da je pravi prijatelj Crne Gore i strateški partner Investiciono-razvojnog fonda, time što je pružila dodatnu podršku u ovim kriznim i izazovnim vremenima koja su pred crnogorskom ekonomijom, ali i pred drugim ekonomijama širom svijeta.

"Saradnja Investiciono-razvojnog fonda sa Evropskom investicionom bankom, ne samo u ova krizna vremena, od velikog je značaja za IRF, a prije svega za crnogorsku ekonomiju. Sredstva iz kredita za odgovor na krizu izazvanu pandemijom COVID-19 namijenjena su za očuvanje likvidnosti i radnih mjesta, ali takođe i za razvojne projekte koji će doprinijeti stvaranju nove ekonomske vrijednosti u Crnoj Gori i podržati transformaciju naše ekonomije u cirkularni i održivi sistem u postpandemijskom periodu koji slijedi. Do sada, ova sredstva upotrijebljena su za podršku preko 750 projekata koji su stvorili i/ili sačuvali preko 25.000 radnih mjesta u Crnoj Gori. Vjerujem da su ovi projekti dali poseban impuls razvoju ekonomije Crne Gore i jačanju njenog puta evropskih integracija", kazao je Vukčević.

Oana-Kristina Popa, ambasadorka EU i šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, poručila je da MSP predstavljaju okosnicu crnogorske ekonomije i generišu više od tri četvrtine radnih mjesta i skoro 70% dodate vrijednosti.

"Čak i prije krize izazvane pandemijom Kovid-19, MSP bila su suočena sa brojnim izazovima, kao što su slab pristup finansiranju, birokratija, neodgovarajuća infrastruktura i nedovoljno kvalifikovana radna snaga. EU tradicionalno podržava sektor MSP, te pomaže preduzećima da se izbore sa ovim izazovima i povećaju konkurentnost crnogorske ekonomije. U ovo vrijeme zdravstvene i ekonomske krize bez presedana, pomoć EIB je još dragocjenija dok se MSP bore da očuvaju likvidnost i radna mjesta. U kombinaciji sa planiranom pomoći Delegacije EU za podršku mikro i malim preduzećima u borbi sa posljedicama pandemije Kovid-19, ovaj ugovor o kreditu pruža značajnu osnovu za brži oporavak crnogorske ekonomije", kazala je ona. 

Kredit EIB biće dostupan pojedinačnim preduzetnicima, privrednim društvima i javnim preduzećima iz različitih sektora preko IRF.

Ističu da ova operacija naročito ima za cilj da pomogne u rješavanju izazova u pogledu obrtnog kapitala, likvidnosti i investicionih ograničenja sa kojima se suočavaju MSP i preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom u Crnoj Gori u kontekstu pandemije Kovid-19.

"Kreditna linija će omogućiti veću fleksibilnost za ubrzanje isplate sredstava i rješavanje najhitnijih problema koji se tiču likvidnosti i zapošljavanja. Sredstva će podstaći otvaranje novih radnih mjesta i izvođenje obuka za mlade u okviru Evropske inicijative za zapošljavanje i obuku mladih za Zapadni Balkan (EYET) koja ima za cilj unapređenje zapošljavanja mladih u Crnoj Gori", dodaje se. 

Do današnjeg dana, EIB i IRF su zaključili pet sporazuma i isplatili 320 miliona eura za potrebe crnogorske ekonomije, što je sačuvalo više od 25.000 radnih mjesta.

 

Izvor RTCG

Podijeli na: